Video: Ross-Dillon Player najbolji je jahač oluje

- Advertisement -

Nakon dvogodišnjeg čekanja, vjetar i valovi konačno su se uskladili i stvorili savršene uvjete za ekstremno kitesurfing (kajtsurfing) natjecanje Red Bull Megaloop.

Mladi JužnoafrikanacRoss-Dillon Player osvojio je ovogodišnju krunu najboljeg u atraktivnom sportu koji kombinuje surfanje i zmajarenje.

Da će se Red Bull Megaloop 2019 održati bilo je poznato tek u četvrtak, kada su prognoze za vikend predviđale da će vjetrovi od preko 40 čvorova pogoditi nizozemsku obalu u Zandvoortu. To je šesnaestorici kajtbordera ostavilo samo 48 sati kako bi došli na mjesto održavanja takmičenja.

Sportaši koji su sudjelovali ove godine došli su iz Francuske, Južne Afrike, Poljske, Danske i Nizozemske. Njih je bodrilo preko osam hiljada obožavatelja koji su se, uprkos olujnom nevremenu, pojavili u Zandvoortu kako bi s plaže pratili akciju uživo.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

Prema formatu takmičenja po četvorica surfera nastupaju jedni protiv drugih, pri čemu svaki od njih pokušava izvesti što bolje trikove praveći petlje u zraku. Suci dodjeljuju bodove na temelju visine, udaljenosti, stila i izvedbe petlji, tako da jedan savršen skok unutar vremenskog ograničenja kruga može odvesti kajtera u sljedeću rundu.

Uvjeti su u početku bili teški za jedriličare, kojima nije bilo lako odabrati savršeni val na uzburkanim vodama, ali uskoro su njihovi skokovi išli do 15 metara u visinu i 50 metara u daljinu.

U takvim uvjetima najbolje su se snašli dvojica dvojica Južnoafrikanaca, Ross-Dillon Player i Oswald Smith, domaća nada Lasse Walker i Liam Whaley koji je došao iz Španije. Njih četvorica su izborila nastup u završnom krugu.

Player je iskoristio dobar start i držao se na prvom mjestu kroz krajnje neizvjesno finale. Na kraju je završio sa 7,90 bodova, samo 0,3 boda ispred sunarodnjaka Smitha. Walker je 7,47 bodova završio na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

“Nakon prve runde mislio sam da idem kući, ali nakon toga sam osvojio svaki naredni krug, njih četiri ukupno. Ne mogu vjerovati, jednostavno mi je sve išlo dobro“, rekao je nakon finala emotivno Player, pobjednik četvrtog Red Bull Megaloopa u historiji. Prije njega su naslob najboljeg ponijeli Jerrie van de Kop 2013. godine, Lasse Walker dvije godine kasnije i Joshua Emanuel 2017.

Red Bull Megaloop 2019 rezultati finala:

  1. Ross-Dillon Player – 7.90 bodova
  2. Oswald Smith – 7.60
  3. Lasse Walker – 7.47
  4. Liam Whaley – 6.83
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...