Video: Trijumf bivšeg prvaka Croxalla na ledenoj stazi u Finskoj, hat-trick pobjeda za Trunzo

- Advertisement -

Red Bull Crashed Ice utrkom održanom u finskom gradu Jyväskylä proteklog vikenda, nastavljeno je Svjetsko prvenstvo u ice cross spustu, najbržem sportu na klizaljkama. Najbrži su bili Kanađanin Kyle Croxall i Amerikanka Amanda Trunzo.

Pobjedu u konkurenciji muškaraca, nakon dramatične finalne utrke, odnio je Kyle Croxall (Kanada), ispred Mirka Lahtija (Finska) i Luce Dallaga (Austrija), prošlogodišnjeg pobjednika na istom mjestu. Za Kanađanina, prvaka svijeta iz sezone 2012, bila je ovo prva Red Bull Crashed Ice pobjeda još od 2015.

„Tako sam sretan, nakon onoga što mi se desilo prošle godine“, izjavio je pobjednik, podsjećajući na svoju diskvalifikaciju ovdje 2018. godine zbog sudara s Austrijancem Marcom Dallagom u finalu. „Znao sam da imam šansu da prestignem Mirka, i čekao sam je. Sad ću pokušati da se malo odmorim i naredne sedmice u Bostonu, na tehnički vrlo zahtjevnoj stazi, daću sve od sebe.“

Mada je u prvim rundama bio odličan, Croxall u finalnoj utrci nije baš najbolje stajao sve do spektakularnog pada njegovog mlađeg brata Scotta, koji je do tada bio vodeći, ali se zabio u zid. Kyle je potom čekao završni, ravni dio staze, gdje je ubacio ‘u petu brzinu’ i iza sebe ostavio nemoćnog Lahtija, dvostrukog juniorskog prvaka svijeta i ljubimca domaće publike.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

Ovom pobjedom, Kyle Croxall je preuzeo vodstvo i u ukupnom poretku prvenstva, s blagom prednošću ispred Lahtija i svog brata Scotta, aktuelnog prvaka.

U kategoriji žena, aktuelna prvakinja Amanda Trunzo (SAD) nije dozvolila nikakva iznenađenja  i došla je do svoje treće uzastopne pobjede. U finalu je na samom početku došla u vodstvo i do kraja ga nije ispustila. Drugo mjesto je pripalo Švicarki Anaïs Morand, a treće Kanađanki Myriam Trépanier.

„Bilo je ovo stvarno dobro finale, s četiri najbolje takmičarke na svijetu, tako da ne mogu biti ponosnija zbog prvog mjesta“, rekla je Amerikanka po ulasku u ciljnu ravan.

Kanađanka Jacqueline Légère, koja je u Finskoj bila četvrta, i dalje je na čelu ukupnog poretka prvenstva, ispred Trunzo i Morand.

Sa 630 metara, staza u Jyväskyli je najduža ove sezone. Za razliku od staza u Yokohami (Japan) i Bostonu (SAD), napravljena je od prirodnog leda, zbog čega ima više neravnina i izazovnija je za takmičare.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

https://www.facebook.com/RedBull/videos/2063833100373398/

To je na svojoj koži osjetio Amerikanac Cameron Naasz – dotadašnji lider prvenstva, favorit i najbrži u probnim vožnjama u petak. On je ispao u osmini finala, nakon što je naletio na nezgodnu rupu u ledu.

„Ovakve stvari se dešavaju u sportu. Teško je, to je grubi, prirodni led, tako da nije lako klizati po njemu. Ali uslovi su isti za sve nas“, rekao je razočarani bivši dvostruki prvak.

U ice cross spustu, četiri takmičara se istovremeno spuštaju niz stazu od umjetnog ili prirodnog leda, punu prepreka i zavoja, brzinom i do 80 km/h. Dvojica prolaze u naredni krug, sve do utrke finalne četvorke. Riječ je o visoko adrenalinskom sportu, punom brzine, uzbuđenja i atraktivnih poteza.

Posljednja utrka sezone na rasporedu je narednog vikenda, 8-9. februara, kada će na čuvenoj stazi Fenway u Bostonu (SAD) pasti odluke o prvaku i prvakinji sezone 2018/2019.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...