[life priča] Trener koji je Sarajevo odveo u play-off Evropske lige: Bio kapiten Zvezde, čuvao ”pravog” Ronalda

- Advertisement -

Kada je na klupu FK Sarajevo krajem 2019. godine stigao Vinko Marinović jedan navijač tima sa Koševa je na društvenim mrežama napisao: ”Napokon. Moderan, kvalitetan, kulturan trener. Sretno Vinko Marinović. Odbrani je”. I odbranio je naslov prvaka Marinović sa tri vezane pobjede u jesenjem dijelu sezone (odigrane samo tri dvoboja zbog korona virusa).

No, trijumf protiv Tuzla Cityja, Borca u Banjoj Luci i Mladosti na najvećem bh. stadionu omogućio je da Sarajevo ostane i na kraju dotakne vrh. U tim trenucima postao je jedini bh. trener koji je sa dva različita kluba, Zrinjskim i Sarajevom, postao prvak BiH. U novoj sezoni cilj koji je postavljen bio je vezan za odbarnu naslova prvaka i da se pokuša napraviti iskorak u Evropi. Pobjedom večeras u Zenici nad ekipom Budućnosti iz Podgorice, Sarajevo se plasiralo u play-off takmičenja koje je po rejtingu drugo u Evropi. Tako su ponovili uspjeh iz 2009. i 2014. godine.

Piše:Edin Isanović

Igrao za Borac 105 utakmica, ali niti jedan meč ne u Banjoj Luci

Ko je aktuelni trener Sarajeva? Vinko Marinović rođen je u Beču 1971. godine. Također, za karijeru 49-godišnjeg nogometnog stratega veže se jedan detalj. Marinović je početkom 90-ih bio fudbaler banjalučkog Borca, za koji je nastupao od 1991. do 1995. godine. Za taj klub je odigrao 105 zvaničnih utakmica. Zvuči nevjerovatno da niti jednu od njih Marinović nije odigrao u Banjoj Luci (to je potvrdio potpisniku ovih redova). Razlog je bio što je Borac od 1992. do 1995. godine svoje domaće utakmice u ligama Savezne Republike Jugoslavije igrao u Srbiji, tačnije u Valjevu, i za to vrijeme je odigrao 116 utakmica. U sezoni prije nego što je Borac privremeno napustio Banjaluku (1991/92.), Marinović je odigrao dva meča, ali oba na gostovanju nakon što je odslužio vojni rok.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Bio kapiten Crvene zvezde

Vinko Marinović je Borac napustio 1995. godine i preselio je u beogradsku Crvenu zvezdu, a nakon godinu dana izrastao je u junaka jer je svojim pogotkom izbacio škotski Hearts iz Kupa kupova u sezoni 1996/97. (0:0: 1:1). U nastavku te sezone Zvezda je došla do osmine finala tadašnjeg Kupa kupova, ali su ispali od Barcelone predvođene Robsonom na klupi i pravim Ronaldom na terenu. Upravoi njega je u revanšu u Španiji čuvao aktuelni trener Sarajeva. Najljepši dani Marinovićeve fudbalske karijere definitivno su vezani za Crvenu zvezdu gdje je nosio i kapitensku traku.

Prvak sa Zrinjskim, promovisao mlade igrače u reprezentaciji

U trenerskoj karijeri već je imao mnogo uspjeha. Sa Plemićima je Marinović dotakao vrh u prvenstvu u sezoni 2015/16. Navijači Bordo tima pamte ga po tome da je 2015. godine , kada je sa klupe Sarajevo vodio Meho Kodro, eliminisao koševski tim iz Kupa BiH, dok je u prvenstvu na Koševu osvojio bod. Ipak, u toj sezoni bordo tim je na kraju osvojio naslov prvaka. U banjalučkom timu je od skromnog igračkog kadra napravio dobru ekipu koja je bila neugodan rival svima. U mladoj reprezentaciji Marinović je težio da složio ekipu koja može parirati i najboljim selekcijama na Starom kontinentu. Bilo je nekih dobrim dvoboja, ali je grupa izuzetno teška.

Uhvatio u koštac sa svim mogućim problemima

Marinović je imao još jedan problem prilikom dolaska na Koševo jer je u prethodnoj sezoni Husref Musemić osvojio duplu krunu. Kada na mjestu prvog šefa struke  naslijedite trenera koji je omiljen kod navijača, jasno je da vas čeka izuzetno težak posao. No, tihi i skromni Marinović se uhvatio u koštac sa svim mogućim problemima i trudio se da ekipa dobije obrise onakve kakve želi on, ali i zahtjevni navijači. Također, težio je da predstavi neke nove mlade igrače, modernizira i ubrza igru i da Sarajevo krene jednom novom stazom. Gledajući iz ove perspektive, na dobrom je putu. Ima šansu da postane prvi bh. trener koji je odveo jedan klub u grupnu fazu.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Generacija koja ima karakter

Da su čelnici tima sa Koševa povukli najbolji mogući potez angažmanom Marinovića, pokazuju posljednji rezultati. Okosnica igračkog kadra iz prošle sezone ostala je u bordo svlačionici. Rukovodstvo tima sa Koševa posljednjih mjeseci konstantno je radilo na jačanju igračkog kadra. U svakoj liniji Sarajevo je dobro pokriveno. Ekipa nakon dugo vremena djeluje uigrano, kompaktno sa jasnim ciljem – postizanjem gola više od rivala. Ono što posebno ohrabruje sve navijače tima sa Koševa jeste što aktuelna generacija ima – karakter.  FK Sarajevo definitivno ima viziju. Bordo tim će osim plasmana u play-off imati iznačajnu finansijsku korist.

Sarajevo je postalo „in priča“

Također, u i oko kluba stvorena je izuzetna atmosfera. Trener i struka iskoristili su povjerenje i složili kvalitetnu ekipu koja pravi rezultat. Bez dvojbe, Sarajevo je postalo „in priča“ Igrači koji nose bordo dres pokazali su volju, želju, htijenje, a to je ono što navijači žele. U budućnosti klub se može izdići na još veći nivo, što je cilj čelnika koševskog premijerligaša. Dok su prethodnih godina pojedini igrači Bordo tima imali osigurano mjesto u udarnoj postavi, bez obzira na ponašanje i formu, danas to nije slučaj. Svi su ravnopravni, igraju samo najbolji. Konkurencija je žestoka, ali i zdrava. Aktuelna generacija pored karaktera i pobjedničkog menatliteta ima „ono nešto“. Dokaz za to su i posljednji trofeji, ali i rezultati u Evropi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...