Wings for Life World Run: I u BiH se može trčati za one koji ne mogu

- Advertisement -

Ljubav i zajedništvo najbolja su motivacija za pomjeranje granica vlastitih mogućnosti i nema sumnje da će tako biti i 5. maja na ovogodišnjoj globalnoj utrci Wings for Life World Run.

Cijeli svijet će trčati za jedan cilj, cijeli svijet će trčati za one koji ne mogu. Sva sredstva prikupljena od startnina se ulažu u istraživanja za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine.

Naša zemlja je i ove godine dio jedinstvenog događaja dosad održanog u više od 66 država na svih sedam kontinenata. Utrka u Zadru, Bosancima i Hercegovcima najbliža, je rasprodana već odavno, tako da je Beč sljedeća najbliža lokacija za koju se mogu prijaviti svi željni velike utrke.

Ukoliko niste u mogućnosti putovati do Beča, sami ili u grupi trčati možete i u našoj zemlji, u Mostaru i Sarajevu ispred virtuelnog presretačkog vozila uz mobilni uređaj i aplikaciju Wings for Life World Run za iOS ili Android. Možete kreirati stazu, organizirati vlastitu utrku ili se jednostavno priključiti postojećoj App utrci u nekom od ova dva bh. grada.

Također, možete napraviti samo donaciju za fondaciju, možete donirati i prijaviti se da trčite, možete donirati i trčati sami, a možete donirati i priključiti se grupnim trčanjima sa aplikacijom u Sarajevu i Mostaru.

Šta je Wings for Life World Run?

Wings for Life World Run je globalna utrka iza koje stoji međunarodna neprofitna fondacija za istraživanja povreda kičmene moždine Wings for Life. Trčati mogu svi, amateri i profesionalci, a stopostotna vrijednost iznosa startnine od ove utrke namijenjena je istraživanjima kičmene moždine.

Organizirana je tako da pola sata nakon globalnog starta, presretačko vozilo kreće sa starta svih lokacija na kojima se utrka održava. Sve dok je trkač ispred presretačkog vozila, ostaje u utrci, ali kada ga prestigne, utrka je za njega završena.

Utrka u cijelom svijetu kreće u istom trenutku, tako neke zemlje s utrkom započinju noću. Recimo, utrka u kalifornijskoj Santa Clariti počinje u 4 sata ujutro, dok u Melbourneu trkači sa startne linije kreću u 21 sat. U BiH trčimo u 13 sati po “našem” vremenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Jeste li znali?

Prosječan čovjek u danu napravi 7500 koraka, što u životnom vijeku čovjeka od 80 godina znači ukupno 177 000 kilometara. Samo na prošlogodišnjoj Wings for Life World Run utrci globalno je pretrčano 934 484 km što je jednako ukupnoj udaljenosti koju bi petorica 80-godišnjaka prešla u cijelom životu ili jednostavnije, dva i po puta udaljenost do Mjeseca.

Utrka je prvi put održana 2014. godine i dosad je u njoj učestvovalo više od 500.000 trkača i osoba u invalidskim kolicima, bilo na nekoj od službenih lokacija utrke ili putem aplikacije Wings for Life World Run.

Uključi se u utrku koja ima samo jedan cilj –  prijavi se na Wings for Life World Run i 5. maja 2019. trči s cijelim svijetom za one koji ne mogu. Doniraj OVDJE ili trči uz pomoć aplikacije u Sarajevu (na ovom linku) ili u Mostaru (na ovom linku).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...