Za utakmice grupne faze UEFA takmičenja nijedan stadion u BiH ne ispunjava uslove

- Advertisement -

Bosne i Hercegovina nema niti jedan stadion četvrte kategorije, što znači da nijedno “fudbalsko zdanje” u ovoj evropskoj zemlji ne ispunjava uslove za odigravanje utakmica grupne faze UEFA takmičenja.

“Tačno. Nažalost, nemamo stadion četvrte kategorije. Najbolje klasificirani stadioni u BiH su Bilino polje u Zenici, Grbavica u Sarajevu i Pecara u Širokom Brijegu. To su stadioni treće kategorije i ispunjavaju uslove za odigravanje utakmica trećeg kola kvalifikacija i play-offa UEFA Lige prvaka i Evropa lige kao i kvalifikacionih reprezentativnih susreta”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Nihad Hodžić, šef administrativnog odjela i ekspert za infrastrukturu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

Hodžić ističe, ukoliko bi se Sarajevo ili Zrinjski plasirali u grupnu fazu Evropa lige ove sezone, postoji mogućnost da UEFA progleda kroz prste eventualnom bh. predstavniku.

“Daj Bože da neki ili oba naša kluba igraju grupnu fazu Evropa lige. U tom slučaju, UEFA bi vjerovatno napravila iznimku, kako je to slučaj u prošloj sezoni Lige prvaka bio s Crvenom zvezdom kojoj je za četvrtu kategoriju trebao teren s grijanjem. Dakle, naš predstavnik mogao bi vjerovatno igrati utakmice grupne faze na Bilinom polju ili Grbavci, stadionima koji su najbliže ispunjavanju uslova četvrte kategorije, mada su i dalje još daleko od takve uslovnosti. UEFA napravi ustupak jednu sezonu, ali već prilikom drugog eventualnog izlaska u Evropu našli bi se u pravom problemu ako ne bismo imali odgovarajući stadion iz četvrte kategorije”, istakao je Hodžić, dodavši:

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

“Ukoliko bi Zrinjski eliminisao Utrech i plasirao se u treće kolo kvalifikacija Evropa lige domaće utakmice igrat će na Pecari. Sarajevo će, kako je poznato, domaćin u trećem kolu kvalifikacija biti u Zenici. Ukoliko bi nastavili takmičenja mogu promijeniti stadion. Naprimjer, Sarajevo u play-offu može biti domaćin i na Grbavici, ukoliko se dogovori o uslovima iznajmljivanja stadiona sa Željezničarom”.

Projekt izgradnje Nacionalnog stadiona u Sarajevu, ističe, pokrenut je s “mrtve tačke”.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

“Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, radi ozbiljno na osiguranju papirologije za izgradnju Nacionalne arene na području te lokalne zajednice. Pokrenuta je procedura da se stadion ucrta u regulacioni plan, a onda bi išla priča o investitorima i realizaciji cijelog projekta. Za Nacionalnu arenu sa 25.000 do 30.000 sjedećih mjesta potrebno je cirka 50 miliona eura. Može se raditi po fazama tri, četiri godine i tako se planirati budžet. Nacionalni stadion je potreba za Bosnu i Hercegovinu”, smatra Hodžić.

Šest stadiona u BiH ispunjava kriterije za odigravanje međunarodnih utakmica. Osim tri spomenuta iz treće kategorije, još tri su klasificirana u drugu što znači da se na njima mogu igrati utakmice prvog i drugog kola kvalifikacija UEFA takmičenja. To su Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase – Koševo, Gradski stadion u Banjoj Luci i stadion Pod Bijelim brijegom u Mostaru.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...