Ženska nogometna reprezentacija sprema se za duele sa Danskom i Italijom

- Advertisement -

Ženska nogometna ”A” reprezentacija Bosne i Hercegovine od nedjelje boravi u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) pripremajući se za kvalifikacione susrete za EURO 2021. 4. i 8. oktobra u Danskoj, odnosno Italiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima selektorice Samire Hurem, kvalifikacije koje je bh. tim započeo maksimalnim učinkom u prva dva susreta daje dodatnu motivaciju za predstojeće susrete.

“Sigurno da nam šest bodova koje smo priželjkivali daju samopouzdanje i vraćaju vjeru i motivaciju u naš tim. Svjesni smo da imamo dvije veoma teške utakmice, Danska i Italija su jake ekipe, favoriti u našoj grupi, ekipe koje igraju svjetska i evropska prvenstva, igraju na domaćem terenu, ali želimo da ostvarimo što bolji rezultat i vidjet ćemo kakav će biti na kraju. Djevojke žele igrati, ne plaše se protivnika, žele da nastave put pozitivnih rezultata. Rezultat na kraju je i odnos kvaliteta i snaga, ali želimo biti što bolji. Nažalost još uvijek nemamo Lidiju Kuliš, i iako je tim najvažniji, Lidija je velika snaga našeg tima. Ona će se, nadam se, nama pridružiti u novembru, njeno zdravstveno stanje je dobro, a ostali su svi dobro, postoje tu neke sitne povrede ali ništa što ih ne bi onemogućilo da daju svoj maksimum. Do sad smo uradili sve što smo željeli, zadovoljni smo koliko su angažovane svime i veoma su raspoložene za rad i vjerujem da je to dodatna motivacija koja nam treba”, rekla je Hurem.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Esad Ibrahimović, trener golmana u bh. selekciji rekao je kako je potrebno još raditi na razvoju domaće lige kako bi što više igračica bilo dostupno reprezentaciji.

“Poslije dvije sušne godine krenuli smo sa dosta kontrolnih utakmica, sa novim kvalifikacijama krenuli smo sa dvije pobjede što nas je ohrabrilo. Djevojke znaju svoj posao, treba tu još vremena, ali mislim da ćemo kroz nekoliko godina imati reprezentaciju koja će se moći kvalifikovati na sva prvenstva, ukoliko djevojke koje su sada potencijal nastave svoj razvoj u klubovima. Najveći problem nam je fizička sprema jer padamo posljednjih dvadeset minuta susreta, i to je problem uvijek. Mi crpimo dosta igračica iz inostranstva koje su kvalitetnije obučene i mislim da je sa njima lakše doći do rezultata. Naša liga nije toliko kvalitetna gdje dominiraju dva ili tri kluba, to treba proširiti u svim gradovima. Savez je napravio regionalne akademije pod nadzorom selektorice i to je dobar potez. Treba istrpiti i imati masu, ali imamo potencijal da daleko dođemo”, rekao je Ibrahimović.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Kapitenka bh. tima Milena Nikolić rekla je kako bez obzira na snagu protivnika, bh. tim neće nastupiti bez borbe.

“Mislim da nikada do sada nismo dobro otvorili kvalifikacije, sa dvije pobjede, sa šest bodova i to nam daje samopouzdanje pred ova dva teška susreta. Danska i Italija su favoriti za osvajanje prva dva mjesta u grupi, ali sigurno da se nećemo predati bez borbe. Dat ćemo sve od sebe da ispoštujemo sve zadatke pred nama i sigurna sam da sa našom borbenošću možemo izboriti dobar rezultat. Ako budemo na našem nivou, sigurna sam da će doći taj dobar rezultat. Atmosfera je jako dobra u ekipi, imamo elana za dva jaka protivnika”, rekla je Nikolić.

Bh. igračice kvalifikacije su otvorile pobjedama nad Gruzijom (7:1) i Maltom (2:0) na domaćem terenu, a nakon priprema u Zenici otputovat će u Dansku gdje susret igraju 4. oktobra, nakon čega slijedi meč protiv Italije u Palermu 8. oktobra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...