Zmajevi pred teškim ispitom: Kako zaustaviti Pukkija?

- Advertisement -

Pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine su dva izuzetno teška ispita, reprezentacija Finske (12. oktobra) i reprezentacija Grčke (15. oktobra). Samo dvije pobjede ostavit će nas u kombinacijama da kroz kvalifikacije ipak izborimo plasman na Euro.

Poslije poraza u Finskoj 0:2, gdje je oba gola zabio Teemu Pukki, većina sportske javnosti u našoj zemlji ismijavala je odbranu koja je primila golove od “nekog finskog anonimusa”.

Kasnije utakmice pokazale su da je Pukki sve, samo ne anonimus, a trenutno se nalazi na četvrtom mjestu liste strijelaca najjače lige na planeti, engleske Premijer lige.

Pukki je u dresu Norwicha zabio šest golova, isto koliko i Sterling za Manchester City.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

A postizati golove za Norwich je vjerovatno deset puta teže nego za City koji je prepun vanserijskih asova na svim pozicijama.

Ispred Pukkija su samo Aguero (Manchester City) i Abraham (Chelsea) koji su postigli po 8 golova, i Aubameyang (Arsenal) sa 7 golova.

Norwich je na pretposljednjem mjestu sa 6 bodova, a obje pobjede koje imaju su upravo Pukkijeva zasluga. Newcastlu je u trijumfu 3:1 zabio sva tri gola, a u senzaciju protiv Manchester Citya zabio je treći gol u trijumfu 3:2.

U dresu reprezentacije Finske Pukki je još efikasniji, u posljednje četiri utakmice bio je strijelac.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Oba gola protiv naše reprezentacije za 2:0, pogodak iz penala za 1:0 protiv Grčke, te jedan gol u pobjedi protiv Lihtenštajna, 2:0, i porazu od Italije, 1:2.

Selektor Zmajeva, Robert Prosinečki, morat će pronaći rješenje kako da zaustavi udarnu iglu Finaca, ostali su daleko manje opasni od Pukkija.

Možda će od prve minute jedan od naših igrača biti zadužen samo da prati Pukkija, iako se „flaster“ i ne igra previše često u modernom fudbalu, upravo takav način igre mogao bi otupiti oštricu finskog napada.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...