Svjetsko prvenstvo u nogometu: Sve što trebate znati

- Advertisement -

Utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije danas, 14. juna, na stadionu “Luzhniki“ u Moskvi počeće 21. izdanje Svjetskog prvenstva u fudbalu na kojem će naslov šampiona osvojen prije četiri godine u Brazilu braniti Njemačka.

Jedan od najvećih sportskih događaja u svijetu Rusiju je, prema podacima Vlade, koštao oko 11 milijardi dolara (oko 9,3 milijardi eura). No, s obzirom da su ulaznice već gotovo rasprodate, da vlada veliki interes sponzora i svjetske javnosti, ulaganje u Mundijal zemlji domaćinu trebalo bi se isplatiti.

Region Zapadnog Balkana će na ovom Svjetskom prvenstvu predstavljati Hrvatska i Srbija, jedine reprezentacije koje su uspjele da se domognu završnog turnira.

Pred obje selekcije je težak posao u grupnoj fazi, a ukoliko prođu dalje onda je sve moguće.
Hrvatska ima jednu od najboljih generacija u istoriji. Mnogi u “lijepoj našoj“ današnju generaciju porede sa onom iz 1998. godine, koja je osvojila treće mjesto na svijetu. Stoga je jasno da hrvatska javnost od selektora Zlatka Dalića i njegovih izabranika očekuje velike stvari u Rusiji, ako ništa drugo onda prolazak grupe, što bi bio prvi put nakon spomenute 1998. godine. “Vatreni“ će igrati u grupi “D“ sa Argentinom, Nigerijom i rivalom iz kvalifikacija Islandom.

INFOGRAFIKA: Svjetsko prvenstvo – Raspored i satnica svih utakmica

“Na Svjetskom prvenstvu su 32 najbolje reprezentacije planeta i nema lakog protivnika. Imamo tešku grupa i imat ćemo tri teške utakmice. No, ključ će biti prvi susret protiv Nigerije. Tu bismo trebali napraviti posao za dalje i lakše. Argentina je kandidat za prvaka svijeta. Momčad koja ima Messija može puno. Island je bio bolji od nas u kvalifikacijama. Međutim, možemo proći grupu”, rekao je Dalić u nedavnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) i između ostalog dodao:

“Od prvenstva u Francuskoj nismo prošlo grupu, nismo napravili značajniji rezultat na svjetskim prvenstvima, a imali smo kvalitetu. Prvi cilj u Rusiji nam je proći grupu. To je neka naša orijentacija. Nakon toga sve će biti lakše. Očekujemo plasman u osminu finala. Onda? Sve je otvoreno. Dakle, hoćemo poslije 20 godina proći grupu za što imamo kvalitetu.”

Najveće hrvatske zvijezde su Luka Modrić (Real), Ivan Rakitić (Barcelona) i Mario Mandžukić (Juventus). No, tu su još i Ivan Perišić, Marcelo Brozović (oba Inter), Mateo Kovačić (Real), Dejan Lovren (Liverpool), Vedran Ćorluka (Lokomitiv Moskva)… U svakom slučaju sastav koji na prvi pogled Hrvatskoj garantuje prolaz grupne faze, ali u sportu je potrebno kvalitet dokazati na terenu.

Reprezentacija Brazila: Brazil i ples lopte [infografika]

Srbija stiže sa nešto manjim ambicijama, posebno jer se u Rusiji vraća na veliku svjetsku fudbalsku scenu, nakon što je propustila Mundijal u Brazilu. Nakon kvalifikacija u reprezentaciji Srbije bilo je dosta turbulencija. Selektor Slavoljub Muslin koji je “orlove“ odveo na SP je smijenjen, a umjesto njega imenovan njegov dotadašnji pomoćnik Mladen Krstajić. To što rođeni Zeničanin i nekadašnji sjajni defanzivac Werdera i Schalkea nema trenerskog iskustva u srbijanskoj javnosti smatraju kao najveći nedostatak uoči SP. No, nikada se ne zna. Srbija će igrati u grupi “E“ sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom

“Naš cilj smo ostvarili plasmanom na Svjetsko prvenstvo, s obzirom da znamo da Srbija nije učestvovala na velikim takmičenjima u posljednje vrijeme i da smo u kvalifikacijama bili u grupi sa Irskom, Velsom i Austrijom, gdje nismo baš bili u prvom planu. Međutim, zasluženo smo završili prvi na tabeli i plasirali se u Rusiju. Najbitniji cilj je ostvaren. Treba se spremiti, napraviti dobru atmosferu u zemlji i sa pozitivnom energijom otići na Svjetsko prvenstvo, te prezentovati našu naciju na pravi način”, rekao je Krstajić krajem maja za Anadolu Agency (AA).

Reprezentacija Srbije: Generacija opasnih namjera [infografika]

O tome što nema previše trenerskog iskustva Krstajić kaže da se time ne opterećuje, ali da je svjestan da ta uloga donosi veliki pritisak.

“Počastvovan sam što sam u ovoj situaciji sada. Mnogi kažu možda je rano došao za selektora ili nije još vrijeme bilo?! Ali, ne možemo da biramo vrijeme kada ćemo i šta uraditi. Jednostavno, trenerski posao je takav, danas ste ovdje, sutra ste na drugom mjestu. Postoje neke stvari sa kojima se prihvatite nositi i preuzeti odgovornost. Znači, ili jeste ili niste.”

Krstajić u sastavu ima nekoliko izuzetno iskusnih i prekaljenih fudbalera, koji su igrali ili još uvijek igraju za velike evropske klubove. Tu su Aleksandar Kolarov (Roma), Branislav Ivanović (Zenit), Nemanja Matić (Manchester United), Sergej Milinković-Savić (Lazio)…

Ibišević pred Mundijal: Njemačka ima problema, Brazil je silno motivisan

U prvom redu favorita Svjetskog prvenstva u Rusiji su reprezentacije Brazila, Njemačke, Argentine, Španije, Francuske, Belgije i Portugala. Od Brazilaca se očekuje puno, ali će im dosta toga zavisiti od fizičkog stanja u kojem će biti najbolji igrač Neymar. Naime, brazilski napadač je krajem februara pretrpio nezgodnu povredu stopala zbog koje je morao biti operisan. No, u posljednje vrijeme iz brazilskog tabora stižu dobre vijesti, a i Neymar se nedavno u prijateljskoj utakmici sa Hrvatskom vratio na teren pogotkom. Selektor Tite je dobro složio ekipu, nakon neuvjerljivih igara pod vodstvom Dunge. Mnogi stručnjaci smatraju da su stub današnjeg Brazila ne napadači, nego defanzivci i defanzivni vezni igrači poput Miranda i Thiago Silva u zadnjoj liniji, te Casemira, Fernandinha i Paulinha na sredini terena. Ipak, Brazilce je uvijek krasio lepršav i tehnički sjajan fudbal, pa će vjerovatno dio toga prikazati i u Rusiji. Imaju dosta nezgodnu grupu, ali prvo mjesto ne bi trebalo doći u pitanje.

Reprezentacija Srbije: Sudbinu rešiti pre meča s Brazilom

Aktuelni svjetski šampiona Nijemci stižu kao favoriti za odbranu naslova. U protekle četiri godine kod njih se nije puno toga promijenilo. Selektor Joachim Loew ne bježi od toga da konstantno daje šansu mladim naraštajima njemačkog fudbala. Ponovo je kroz “elf“ u tom periodu prošao veliki broj fudbalera, ali okosnica tima čini se da je ista kao na zadnjem Mundijalu, Tu su Manuel Neuer, koji istina zbog povrede nije branio devet mjeseci ali se uspio oporaviti za SP, u odbrani Mats Hummels i Jerome Boateng, u veznom redu Sami Khedira, Toni Kroos i Mesut Ozil, a u napadu Thomas Muller. Naravno, u odnosu na tim od prije četiri godine nema tu sjajnih igrača kao što su Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Lucas Podoloski, Mario Goetze ili Per Mertesacker, ali se čini da je Loew bezbolno napravio djelimičnu smjenu generacija uvodeći u reprezentaciju nove nade Timu Wernera, Joshuu Kimmicha, Niklasa Sulea, Juliana Brandta, Leona Goretzku ili Antonia Rudigera. U svakom slučaju neće biti iznenađenje ako Nijemci ponovo odu do samog kraja.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Francuska ima “strašan“ sastav, ali mnogi smatraju i selektora koji ih ne može odvesti do velikog rezultata. No, Didier Deschamps se ne osvrće na takve kritike i nada se da “trikolori“ sa dosta podmlađenim timom mogu biti konkurentni u Rusiji. Podatak da je Paul Pogba sa 24 godine jedan od najiskusnijih, a da su jedini sa preko 30 godina Blaise Matuidi, Olivier Giroud i golmani Hugo Lloris i Steve Mandanda najbolje ilustruje koliko je Deschamps hrabar. Odrekao se Dmitrija Payeta, Adila Ramija, Kareema Benzeme odavno, ali i još nekih igrača za koje francuska javnost smatra da imaju mjesta u reprezentaciji. Francuska ima na prvi pogled laganu grupu što joj može pomoći u tempiranju forme za završnicu turnira.

Argentinu sa Lionelom Messijem željnim trofeja na najvećoj svjetskoj smotri fudbala, Španiju sa Andresom Iniestom, Davidom Silvom i Sergiom Ramosom, Belgiju sa velikim brojem zvijezda koje predvode Romelu Lukaku i Eden Hazard, te aktuelnog evropskog šampiona Portugal sa Cristianom Ronaldom nikada ne treba podcijeniti, jer sve su to reprezentacije koje se mogu popeti na vrh svijeta.

Reprezentacija Hrvatske: Vatreni distributeri magije [infografika]

Teško je očekivati da neka od reprezentacija izvan užeg kruga favorita može napraviti čudo, ali iz drugog reda šansu vrebaju Urugvaj i Engleska.

Urugvaj je uvijek nezgodan i tradicionalno ima pobjednički mentalitet. Dva puta su Urugvajci osvajali Mundijal, pa ne bi bila “novo svjetsko čudo“ da to urade i treći put, jer Luis Suarez, Edison Cavani, Diego Godin su igrači koji znaju kako se osvajaju trofeji.
Engleska je fudbalska nacija tu nema dileme, ali najvrjedniji trofej u fudbalu čekaju od 1966. godine i Svjetskog prvenstva koje su igrali na domaćem terenu. Od tada njihovi nastupi na velikim takmičenjima uglavnom se završavaju tragično za engleske ljubitelje fudbala, ili ispadaju na penale u eliminacionoj fazi ili mimo svih očekivanja takmičenje završe još u grupi, kao što je bilo prije četiri godine u Brazilu.

Reprezentacija Njemačke: Kraljevi u čistom ritmu

Velika očekivanja javnosti su vjerovatno najveći neprijatelj “Gordog Albiona“, a ovaj put će da pokušaju savladati pod vodstvom Garetha Southgatea, koji dobro zna šta znači biti tragičar engleskog fudbala. Naime, Southgate je 1996. godine na Evropskom prvenstvu koje se igralo u Engleskoj u polufinalu protiv Njemačke promašio penal u šestoj seriji što je značilo da će njegova zemlja još jednom ostati bez velikog finala. No, sada ima drugu ulogu i za sada je pokazao da ima i “petlju“ da ne sluša javnost, nego sebe i u reprezentaciju poziva mlade igrače. Tako je uradio i kada je riječ o spisku za Rusiju na kojem su se našlo nekoliko velikih iznenađenja. Hoće li mu se to i isplatiti znaće se nakon Svjetskog prvenstva, ali da Englezi imaju potencijal to je sigurno.

– Grupa “A“ –

Rusija

Saudijska Arabija

Egipat

Urugvaj

– Grupa “B“ –

Portugal

Španija

Maroko

Iran

– Grupa “C“ –

Francuska

Australija

Peru

Danska

– Grupa “D“ –

Argentina

Island

Hrvatska

Nigerija

– Grupa “E“ –

Brazil

Švajcarska

Kostarika

Srbija

– Grupa “F“ –

Njemačka

Meksiko

Švedska

Južna Koreja

– Grupa “G“ –

Belgija

Panama

Tunis

Engleska

– Grupa “H“ –

Poljska

Senegal

Kolumbija

Japan

– Dosadašnji osvajači prva tri mjesta –

Domaćin Urugvaj 1930. godina: 1. Urugvaj, 2. Argentina, 3. Sjedinjene Američke Države; Italija 1934: Italija, Čehoslovačka, Njemačka; Francuska 1938: Italija, Mađarska, Brazil;  Brazil 1950: Urugvaj, Brazil, Švedska; Švajcarska 1954: Zapadna Njemačka, Mađarska, Austrija; Švedska 1958: Brazil, Švedska, Francuska; Čile 1962: Brazil, Čehoslovačka, Čile; Engleska 1966: Engleska, Z. Njemačka, Portugal; Meksiko 1970: Brazil, Italija, Z. Njemačka; Z. Njemačka 1974: Z. Njemačka, Holandija, Poljska; Argentina 1978: Argentina, Holandija, Brazil; Španija 1982: Italija, Z. Njemačka, Poljska; Meksiko 1986: Argentina, Z. Njemačka, Francuska; Italija 1990: Z. Njemačka, Argentina, Italija; SAD 1994: Brazil, Italija, Švedska; Francuska 1998: Francuska, Brazil, Hrvatska; Južna Koreja i Japan 2002: Brazil, Njemačka, Turska; Njemačka 2006: Italija, Francuska, Njemačka; Južna Afrika 2010: Španija, Holandija, Njemačka; Brazil 2014: Njemačka, Argentina, Holandija.

– Rusija najslabije rangirana na FIFA-inoj listi –

Na posljednjoj rang listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA) uoči početka Mudnijala Rusiji, koja je objavljena 7. juna, najslabije rangirana od svih učesnika bila je domaća reprezentacija. Rusija je pala sa četiri mjesta, pa je 70. selekcija svijeta, dok je Saudijska Arabija ostala na 67. poziciji.

Zanimljivo jedina reprezentacija iz prvih deset na FIFA-inoj listi koja nije izborila plasman na Mundijal je Čile, koji zauzima devetu poziciju. U Rusiju kao najbolje rangirana stiže Njemačka, a slijede je Brazil, Belgija, Portugal i Argentina.

– Utakmice u 11 gradova –

Utakmice Svjetskog prvenstva igraće se na 12 stadiona u 11 ruskih gradova. Naime, dva stadiona nalaze se u Moskvi, a to su “Luzhniki“ na kojem će se otvoriti SP, ali i igrati finale, te stadion Spartaka ili “Otkritie Arena“. Ostali stadioni nalaze se u Saint Petersburgu, Sochiju, Samari, Kazanu, Rostovu na Donu, Volgogradu, Nizhny Novgorodu, Saransku, Yekaterinburgu i Kaliningradu. Najveći kapacitet ima moksovski “Luzhniki“ sa 81.000 mjesta, a najmanji “Arena Baltika“ u Kaliningradu sa 35.212.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

– Nagradni fond 400 miliona dolara –

FIFA je još 2017. godine objavila da nagradni fond za Svjetsko prvenstvo u Rusiji iznosi 400 miliona američkih dolara. Svjetski šampion osvojiće 38 miliona dolara, a poraženi u finalu 28. I utakmica za treće mjesto imaće svoj finansijski značaj, jer će trećoj selekciji svijeta pripasti 24 miliona dolara, a četvrtoj dva manje. Reprezentacije koje se plasiraju u četvrtfinale dobiće po 16 miliona dolara. Učesnice osmine finala 12 miliona, a one selekcije koje takmičenje završe u grupnoj fazi po osam miliona dolara.

– Sistem takmičenja –

Sistem takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji biće isti kao što se igra od Francuske 1998. godine. Reprezentacije učesnice, njih 32, podijeljene su u osam grupa sa po četiri tima. Po dvije najbolje plasirane iz svake grupe plasiraće se u osminu finala, kada kreće nokaut faza sve do velikog finala.

RASPORED I SATNICE SVIH UTAKMICA GRUPNE FAZE SVJETSKOG PRVENSTVA U RUSIJI:

GRUPA A

Meč No      Datum Sat         Grad
1 14 Juni 17.00 Moskva Rusija Saudijska Arabija
2 15 Juni 14.00 Ekaterinburg Egipat Urugvaj
17 19 Juni 20.00 St. Petersburg Rusija Egipat
18 20 Juni 17.00 Rostov Urugvaj Saudijska Arabija
33 25 Juni 16.00 Samara Urugvaj Rusija
34 25 Juni 16.00 Volgograd Saudijska Arabija Egipat

GRUPA B

4 15 Juni 17.00 St. Petersburg Maroko Iran
3 15 Juni 20.00 Soči Portugal Španija
19 20 Juni 14.00 Moskva Portugal Maroko
20 20 Juni 20.00 Kazan Iran Španija
36 25 Juni 20.00 Kaliningrad Španija Maroko
35 25 Juni 20.00 Saransk Iran Portugal

GRUPA C

5 16 Juni 12.00 Kazan Francuska Australija
6 16 Juni 18.00 Saransk Peru Danska
22 21 Juni 14.00 Samara Danska Australija
21 21 Juni 17.00 Ekaterinburg Francuska Peru
38 26 Juni 16.00 Soči Australija Peru
37 26 Juni 16.00 Moskva Danska Francuska

GRUPA D

7 16 Juni 15.00 Moskva Argentina Island
8 16 Juni 21.00 Kaliningrad Hrvatska Nigerija
23 21 Juni 20.00 Nizhny Novgorod Argentina Hrvatska
24 22 Juni 17.00 Volgograd Nigerija Island
39 26 Juni 20.00 St. Petersburg Nigerija Argentina
40 26 Juni 20.00 Rostov Island Hrvatska

GRUPA E

10 17 Juni 14.00 Samara Kostarika Srbija
9 17 Juni 20.00 Rostov Brazil Švicarska
25 22 Juni 14.00 St. Petersburg Brazil Kostarika
26 22 Juni 20.00 Kaliningrad Srbija Švicarska
41 27 Juni 20.00 Moskva Srbija Brazil
42 27 Juni 20.00 Nizhny Novgorod Pvicarska Kostarika

GRUPA F

11 17 Juni 17.00 Moskva Njemačka Meksiko
12 18 Juni 14.00 Nizhny Novgorod Švedska Južna Koreja
28 23 Juni 17.00 Rostov Južna Koreja Meksiko
27 23 Juni 20.00 Soči Njemačka Švedska
43 27 Juni 16.00 Kazan Južna Koreja Njemačka
44 27 Juni 16.00 Ekaterinburg Meksiko Švedska

GRUPA G

13 18 Juni 17.00 Soči Belgija Panama
14 18 Juni 20.00 Volgograd Tunis Engleska
29 23 Juni 14.00 Moskva Belgija Tunis
30 24 Juni 14.00 Nizhny Novgorod Engleska Panama
46 28 Juni 20.00 Saransk Panama Tunis
45 28 Juni 20.00 Kaliningrad Engleska Belgija

GRUPA H

16 19 Juni 14.00 Saransk Kolumbija Japan
15 19 Juni 17.00 Moskova Poljska Senegal
32 24 Juni 17.00 Ekaterinburg Japan Senegal
31 24 Juni 20.00 Kazan Poljska Kolumbija
47 28 Juni 16.00 Volgograd Japan Poljska
48 28 Juni 16.00 Samara Senegal Kolumbija

RASPORED I SATNICE MEČEVA OSMINE FINALA:

49 30. Juni 20.00 Soči Grupa A 1 Grupa B 2
50 30. Juni 16.00 Kazan Grupa C 1 Grupa D 2
51 1. Juli 16.00 Moskva Grupa B 1 Grupa A 2
52 1. Juli 20.00 Nizhny Novgorod Grupa D 1 Grupa C 2
53 2. Juli 16.00 Samara Grupa E 1 Grupa F 2
54 2. Juli 20.00 Rostov Grupa G 1 Grupa H 2
55 3. Juli 16.00 St. Petersburg Grupa F 1 Grupa E 2
56 3. Juli 20.00 Moskva Grupa H 1 Grupa G 2

RASPORED I SATNICE ČETVRTFINALNIH UTAKMICA:

57 6. Juli 16.00 Nizhny Novgorod Pobjednik meča 49 Pobjednik meča 50
58 6. Juli 20.00 Kazan Pobjednik meča  53 Pobjednik meča 54
59 7. Juli 20.00 Soči Pobjednik meča 51 Pobjednik meča 52
60 7. Juli 16.00 Samara Pobjednik meča 55 Pobjednik meča 56

RASPORED I SATNICA POLUFINALA:

61 10. Juli 20.00 St. Petersburg Pobjednik meča 57 Pobjednik meča 58
62 11. Juli 20.00 Moskva Pobjednik meča 59 Pobjednik meča 60

Mečevi za treće mjesto i finale

63 14. Juli 16.00 St. Petersburg Poraženi iz meča 61 Poraženi iz meča 62
64 15. Juli 17.00 Moskva Pobjednik meča 61 Pobjednik meča 62

GRUPA A

EGIPAT: VJEČNI SJAJ NEPOBJEDIVIH FARAONA [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA RUSIJE: ŠANSA ZA IZLAZAK IZ SJENE [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA SAUDIJSKE ARABIJE: SINOVI PUSTINJE [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA URUGVAJA: NEBO IZNAD MONTEVIDEA IMA SVOJE MILJENIKE

GRUPA B

REPREZENTACIJA ŠPANIJE: DVOSTRUKA OBMANA ARAGONÉSA I DEL BOSQUEA [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA PORTUGALA: SANTOSOV SERVIS ZA DOSTAVLJANJE [INFOGRAFIKA]

MAROKO: NEUTAŽIVA GLAD ZA USPJEHOM [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA IRANA: U KUĆI OBOJENIH SNOVA POPUT ZMIJE OTROVNICE [INFOGRAFIKA]

GRUPA C

REPREZENTACIJA FRANCUSKE: NADAHNUTI REPLIKANTI VISOKIH TONOVA [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA PERUA: ČITAVA FUDBALSKA ENCIKLOPEDIJA ILI ZA STEPENICU VIŠE OD CILJA

REPREZENTACIJA DANSKE: AUTENTIČNA OLSENOVA BANDA [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA AUSTRALIJE: PRIČA S DRUGE STRANE DOIGRAVANJA

GRUPA D

REPREZENTACIJA ARGENTINE: JEDNA EPOHA, MARADONA I MESSI [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA HRVATSKE: VATRENI DISTRIBUTERI MAGIJE [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA ISLANDA: OBIČNO NEPOZNATA DRUŽINA [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA NIGERIJE: SUPER ORLOVI – BLAGO AFRIČKOG KORPUSA [INFOGRAFIKA]

GRUPA E

REPREZENTACIJA ŠVICARSKE: KONSTANTA BLISTAVIH ALPA [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA BRAZILA: BRAZIL I PLES LOPTE [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA SRBIJE: GENERACIJA OPASNIH NAMJERA [INFOGRAFIKA]

REPREZENTACIJA KOSTARIKE: DŽENTLMENSKI RAMÍREZOV ODRED

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...