Zahvaljujući pobjedi Hrvatske: Inter od 1982. ima najmanje jednog igrača u finalu SP

- Advertisement -

Fudbalski klub Inter posebno je ponosan na sinoćnju pobjedu Hrvatske, jer su njihovi igrači Ivan Perišić i Marcelo Brozović tako nastavili tradiciju po kojoj ovaj italijanski velikan još od 1982. godine u svakom finalu Svjetskog prvenstva ima najmanje jednog igrača.

Iako je Engleska u sinoćnjem polufinala povela već u petoj minuti golom Kierana Trippiera povela, upravo je Perišić u 68. izjednačio, da bi u 109. Mario Mandžukić, napadač Juventusa dotukao “tri lava”.

Nevjerovatan niz Intera počeo je u finalu Svjetskog prvenstva u Španiji 1982. godine kada su Gabriele Oriali i Giuseppe Bergomi s Italijom podigli pehar nakon trijumfa protiv Njemačke. Četiri godine kasnije u Meksiku “nerazzure” je u finalu između Argentine i Zapadne Njemačke predstavljao Karl-Heinz Rummenigge. Istina, tada Inter nije dobio svjetskog šampiona, jer su slavili Argentinci, prenosi Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine čak tri igrača milanskog kluba Andreas Brehme, Jurgen Klinsmann i Lothar Matthaus igrali su za svoju Njemačku finale ponovo protiv Argentine, ali su ovoga puta podigli pehar.

Nicola Berti je u dresu Italije bio učesnik finala u kojem je slavio Brazil 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Youri Djorkaeff i Ronaldo bili su na suprotnim stranama u finalu između Francuske i Brazila 1998. godine, kada su “trikolori” pobijedili pred svojim navijačima.

Ronaldo je igrao i finale i četiri godine kasnije, ali je tada postigao dva gola i osvojio pehar u duelu s Njemačkom.

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine donijelo je Italiji četvrti naslov svjetskog šampiona u finalu protiv Francuske, a Interov defanzivac Marco Materazzi bio je jedan od ključnih igrača.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Wesley Sneijder je 2010. godine osvojio naslov šampiona Italije s “nerazzurrima”, a zatim u Južnoj Africi s Holandijom izgubio finale od Španije.

I na kraju prije četiri godine na Mundijalu u Brazilu u finalnom duelu između Njemačke i Argentine nastupio je Rodrigo Palacio, tadašnji napadač Internazionalea.

S obzirom da su Perišić i Brozović na putu do finala bili veoma važni igrači Hrvatske očekuje se da će barem jedan od njih dvojice dobiti šansu da zaigra 15. jula u Moskvi protiv Francuske.

Isti podvig mogao bi ostvariti i Bayern Minhen ukoliko francuski selektor Didier Deschamps pruži šansu Corentinu Tolissou, koji se nije previše naigrao na Svjetskom prvenstvu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...