Tech

Cyber 9/11: Scenarij cyber Pearl Harbora koji je itekako ostvariv

0
Cyber 9/11: Scenarij cyber Pearl Harbora koji je itekako ostvariv, Life.ba

Cyber 9/11: Scenarij cyber Pearl Harbora koji je itekako ostvariv, Life.ba

Direktor Nacioalne agencije za sigurnost John McConnell smatra da SAD-u prijeti Cyber katastrofa neslućenih razmjera koju poredi sa napadima na Svjetske trgovačke centre 11. septembra ili Pearl Harbor.

“Već smo dobili upozorenje da nam se priprema cyber 9/11′, prenijeli su na Cnetu riječi McConnella koji smatra da su hakerski napadi na američke banke prije nekoliko mjeseci te napadi kojima je onesposobljeno hiljade računara naftnih i plinskih kompanija u Saudijskoj Arabiji i Kataru (za koje je optužen Iran) veliko upozorenje na opasnosti koje im prijete, piše dnevnik.hr

Cyber 9/11: Scenarij cyber Pearl Harbora koji je itekako ostvariv, Life.ba

Takav bi napad uništio bankarski sistem, električnu mrežu i drugu važnu infrastrukturu i izazvao potpuni haos: ‘Odjednom nema struje, nema niti način na koji se možete dokopati novca, ne možete otići iz grada niti se povezati s internetom, a ne možete se više niti osloniti na banke, McConnel kaže da je to scenarij cyber Pearl Harbora koji je itekako ostvariv.

LIFE:  Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Ipak, sumnja da su Iran ili neke terorističke grupe trenutno sposobne za napad tako velikih razmjera, no smatra da je samo pitanje vremena kada će oni imati te mogućnosti i krenuti u napad na SAD.

Iako upozorava kako Amerikanci nešto moraju napraviti dok ne bude prekasno, zaboravlja da, ako je vjerovati brojnim sigurnosnim analitičarima, upravo su oni prije nekoliko godina započeli sa cyber napadima na Iran te su u saradnji s Izraelcima razvili dva opasna virusa Stuxnet i Flame kojima su napali Iran, ali i neke druge zemlje, a navodno su putem virusa Flame čak špijunirali i tadašnjeg francuskog predsjednika Sarkozya, piše dnevnik.hr

Vezani članak: L’Express tvrdi da su amerikanci izveli cyber napad na vladu Francuske


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like