Google i Apple najavili novi alat koji će pratiti jesu li korisnici telefona bili u kontaktu sa zaraženima

- Advertisement -

Kompanije Google i Apple najavile su lansiranje novog sistema koji će javnim zdravstvenim službama omogućiti korištenje pametnih telefona za pomoć u praćenju kontakata zaraženih korona virusom bez potrebe za instaliranjem posebne aplikacije. Novi alat će se u prvoj fazi koristiti u četiri američke savezne države.

Novi sistem – nazvan „Exposure Notifications Express“ – omogućit će zdravstvenim radnicima da predaju malu konfiguracijsku datoteku Appleu i Googleu. Dvije tehnološke kompanije će potom datoteku koristiti za postavljanje sistema kojeg će vlasnici telefona moći koristiti kako bi utvrdili da li su bili u blizini nekoga ko je pozitivan na novi korona virus.

U slučaju iPhonea, nova verzija iOS operativnog sistema koja je objavljena u utorak obavijestit će korisnike da li je sistem obavještavanja o izloženosti dostupan od strane lokalnih zdravstvenih institucija i, ako jest, omogućit će korisnicima da ga koriste bez instaliranja novih aplikacija. Na Android uređajima korisnici će također dobiti upit od operativnog sistema telefona, ali i dalje će morati preuzeti automatski generiranu aplikaciju.

Dvije kompanije saopštile su da će savezne države Maryland, Nevada, Virginia i Washington DC biti prva mjesta u Americi koja će koristiti novi sistem. Ovaj sistem funkcionira zajedno s alatima koje su dvije kompanije objavile u maju, a koje omogućavaju korištenje bluetooth signala za otkrivanje blizine osobe koja je imala pozitivan test.

Šest američkih država i oko više od dvadeset zemalja u svijetu odobrili su posljednjih sedmica aplikacije za obavještavanje o izloženosti zasnovane na tehnologiji Apple-Google i to bez većih problema. Aplikacije su sve kompatibilnije jedna s drugom, što omogućava prekogranično praćenje.

Međutim, ostaje pitanje koliko su aplikacije za obavještavanje o izloženosti efikasne u usporavanju širenja korona virusa. Većina vlada ne prati detaljne podatke o upotrebi aplikacija zbog zaštite privatnosti korisnika.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...