Noviteti kompanje Sony na sajmu IFA 2015

- Advertisement -

Na ovogodišnjem IFA sajmu potrošačke elektronike u Berlinu, koji će se održati od 4. do 9. septembra, kompanija Sony će predstaviti novu seriju proizvoda koji u pravom svjetlu predstavljaju kreativnost i tehnološku domišljatost ovog japanskog proizvođača.

Pred zvanično otvaranje sajma IFA, kompanija Sony održala je konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik i generalni direktor kompanije Kazuo Hirai, predstavio brojne inovacije iz oblasti zvuka visoke rezolucije (Hi-Res), mobilnih uređaja, televizora, kao i novitete iz segmenta digitalnih fotoaparata i kamera.

„Vjerujem da još uvijek postoji veliki potencijal za inovacije u segmentu potrošačke elektronike, a to je dodatni podstrek da nastavimo da razvijamo unaprijeđene uređaje koji poboljšavaju kvalitet vašeg života i pružaju vam wow iskustva“, istakao je ovom prilikom Kazuo Hirai, predsjednik i generalni direktor kompanije.Snimak konferencije za medije možete pogledati na linku: www.sony.co.uk/ifapress Predstavljeni uređaji Serija Hi-Res audio uređajaNova serija slušalica zvana h.ear (izgovara se kao engleska riječ „hear“), kao i novi Walkman modeli, obogatiće svijet korisnika impresivnim zvukom visoke rezolucije, kao i jednostavnim i elegantnim dizajnom upečatljivih boja.

Ovi uređaji vam nude uživanje u superiornom zvuku visoke rezolucije, ali i mogućnost da istovremeno pokažete svoj modni stav.U ponudi serije h.ear su slušalice sa trakom za glavu i slušalice za unutrašnjost uha (bubice). Modeli h.ear on (sa trakom) ističu se modernom i nenametljivom formom i gotovo neprimjetnim spojevima između nosača i slušalice. Jednostavniji dizajn u odnosu na konvencionalne slušalice, čini ih još elegantnijim i omogućava udobno prijanjanje na uši.

Također, modeli iz serije h.ear in NC su ujedno i prve Hi-Res slušalice za unutrašnjost uha na svijetu sa funkcijom za digitalno potiskivanje buke koja omogućava uživanje u nevjerovatno bogatom iskustvu slušanja u pokretu. Ove slušalice će biti u ponudi uz novi model Walkman uređaja NW-A25HN, koji i sam posjeduje funkciju za digitalno potiskivanje buke, tako da će zajedno stvarati revolucionarno iskustvo slušanja, bez dodatnih teškoća. Osim toga, Sony uvodi u ponudu NW-ZX100HN Walkman, najnoviji model iz ZX serije koji može da se pohvali reprodukcijom Hi-Res zvuka do 45 sati, a pritom je izuzetno lako prenosiv.

Ovaj uređaj također odlikuje funkcija za digitalno potiskivanje buke i biće u prodaji sa odgovarajućim Hi-Res slušalicama sa pomenutom fukcijom. Sony je predstavio i brojne druge uređaje iz svoje ponude u okviru proširenja linije Hi-Res audio uređaja. Među njima je CAS-1 audio sistem, čije kompaktno tijelo krije njegovu snagu i zvučnost, bilo da se koristi sa zvučnicima ili slušalicama.

Ovaj audio sistem proizvodi nevjerovatno pun zvuk, čak i kada je postavljen u ograničen prostor kao što je površina desktop računara. Osim njega, tu je i novi model RSX-GS9 audio plejera za automobil, kao i drugi proizvodi koji zaokružuju odličnu ponudu Hi-Res uređaja kompanije Sony na IFA sajmu. Xperia pametni telefoni i slušaliceSony predstavlja svoj novi vodeći pametni telefon, Xperia Z5 od 5,2 inča, kao i Xperia Z5 Compact od 4,6 inča koji sadrži sve opcije većeg modela u kompaktnom tijelu.

Zahvaljujući saradnji sa inženjerima Sony α fotoaparata, oba modela se mogu pohvaliti inovativnom tehnologijom kamere koja usklađuje snagu senzora Exmor RS od 23MP sa potrebama mobilnog senzora, kao i hibridni sistem za autofokus koji kombinuje detekciju face sa detekcijom kontrasta. Time je kreiran najbrži sistem za autofokusiranje na svijetu kod mobilnih telefona, revolucionarne brzine od samo 0,03 sekunde. Sa ovoliko moći u rukama, nikada više nećete propustiti one dragocjene, nestalne trenutke.

Modeli Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact donose nevjerovatnu mogućnost uvećanja, uz nepromijenjen kvalitet slike pri pravljenju fotografija ili snimaka čak i sa zumom od 5x. Ovi telefoni se također odlikuju unaprjeđenom stabilizacijom slike, sa minimumom podrhtavanja kamere pri snimanju, čak i kada je telefon pričvršćen za bicikl u pokretu.

Po prvi put, Xperia telefoni donose inkorporiran senzor za otiske prstiju na tasteru za uključivanje telefona, što značajno olakšava otključavanje uređaja. Novi Sony pametni telefoni su također otporni na vodu i prašinu (IP65/68), dok je elegantan dizajn postignut spajanjem okvira telefona sa pozadinom od matiranog stakla, koja je veoma upečatljiva i udobna.

Ovogodišnji nastup na IFA sajmu obilježit će i predstavljanje vodećeg modela Xperia Z5 Premium, prvog telefona na svijetu sa 4K ekranom. Uz ovaj model telefona, korisnici će moći da naprave 4K snimak, ali i da ga pogledaju na zadivljujućem ekranu od 5,5 inča. Xperia Z5 također omogućava prebacivanje snimaka direktno na 4K televizor preko MHL veze, pa se 4K video snimak napravljen telefonom veoma jednostavno može pogledati i na velikom ekranu. Telefon je također opremljen 4K nadogradnjom, koja će poboljšati kvalitet slike fotografija i snimaka na oštru 4K rezoluciju.

U paru sa ovim pametnim telefonima su i MDR-NC750 Hi-Res slušalice sa funkcijom za potiskivanje buke koje omogućavaju korisnicima da iskoriste pun potencijal superiorne audio tehnologije integrisane u Sony Xperia liniju proizvoda. Tri Xperia Z5 modela, zajedno sa Xperia slušalicama, biće pušteni u prodaju u Japanu i širom sveta, počevši od izabranih tržišta na jesen. Digitalni fotoaparati i kamere  

Najnoviji modeli iz Sony ponude u segmentu digitalnih fotoaparata i kamera su najavljivani RX100 IV i RX10 II, dva moćna dodatka Sony Cyber-Shot seriji digitalnih fotoaparata, koji amaterskim fotografima donose nove opcije — do sada dostupne samo profesionalcima!

Oba modela imaju opciju izuzetno usporenog snimanja (do 40x) sa brzinom okidanja 250, 500 ili 1000 kadrova po sekundi u formatima od 50p ili 25p, što vam omogućava da video zapisom ovjekovječite sve nezaboravne trenutke. Modeli RX100 IV i RX10 II posjeduju i  Exmor RS senzor, prvi CMOS senzor tipa 1.0 sa unaprjeđenom obradom signala i ugrađenim DRAM memorijskim čipom. Senzor Exmor RS omogućava izuzetno brz okidač bez distorzija sa maksimalnom brzinom od 1/32000s, kao i mogućnost snimanja u visokoj 4K rezoluciji.

Još jedna novina iz serije fotoaparata punog formata bez ogledala je α7R II uređaj koji nudi tri dimenzije rezolucije sa 42.4 aktivna megapiksela, osjetljivosti do ISO 102400 i brzine autofokusa do novih granica, a sve to zahvaljujući senzoru Exmor R, prvom CMOS senzoru punog formata sa pozadinskim osvjetljenjem. Ovaj senzor se također može pohvaliti fokalnim poljem od 399 tačaka detekcije autofokusa – što je najšira pokrivenost autofokusa na senzoru punog formata – čime se omogućava nevjerovatno responzivan Fast Hybrid autofokus. Model α7R II je opremljen i stabilizacijom slike po pet osa i omogućava da zabilježite 4K video snimke na internoj memoriji očitavanjem pune rezolucije bez spajanja piksela.

4K BRAVIA

Kompanija Sony će također predstaviti i seriju 4K BRAVIA televizora, uključujući i modele X90C od 65 i 55 inča, najtanje LCD televizore na svijetu sa približno 4,9mm debljine u najtanjem dijelu. Među ovogodišnjim novitetima je i model X91C sa dijagonalom od 75 inča i debljinom od 15mm, kao i modeli zakrivljenih 4K LCD televizora, S85C i S80C (od 65 i 55 inča) koji omogućavaju korisnicima da zarone u svijet zapanjujućih vizuelnih elemenata. Svaka od ovih serija predstavlja veliki korak u pogledu jasnoće, boje i kontrasta zahvaljujući ugrađenom 4K X1 procesoru, dok Android platforma omogućava do sada neviđen pristup raznovrsnom sadržaju uz intuitivno korištenje i neprevaziđenu integraciju sa pametnim telefonima.

Kompanija Sony je također započela partnerstva sa servisima za prijenos snimaka kao što je Amazon Video kako bi pružila korisnicima više sadržaja u HDR (High Dynamic Range) formatu, koji prikazuje dublje nijanse crne boje, najsvjetlije bijele i bogatiju paletu boja nijanse tonova. Opremljen jedinstvenom Sony X-tended Dynamic Range tehnologijom koja proizvodi neuporedivi kontrast, serija 4K BRAVIA ostvaruje pun potencijal HDR vizuala kao nijedan televizor do sad.

Gejmerski i mrežni servisi

Project Morpheus, sistem za virtuelnu realnost kompanije Sony Computer Entertainment, donosi novu dimenziju vizualnog iskustva na poznatoj konzoli PlayStation 4 predstavljajući budućnost gejmerske industrije. Jednostavnim stavljanem VR seta za glavu, korisnik će uroniti u novi virtuelni svijet od 360 stepeni. Pokreti igrača se precizno prate, a okretanjem glave igrača, potpuno prirodno i intuitivno se rotira i slika u realnom vremenu. Opremljen OLED ekranom od 5,7 inča sa rezolucijom 1920xRGBx1080 i mogućnošću prikazivanja slika brzinom od 120 kadrova u sekundi, sistem Project Morpheus stvara nevjerovatno jasne i realistične vizuale i postiže osećaj prisustva koji pomjera granice igre. Ovaj uređaj će biti u prodaji u prvoj polovini 2016. godine.

Life Space UX

Sony će predstaviti uređaje iz napredne Life Space UX linije, među kojima je i kockasti prenosivi projektor ultra kratkog dometa, koji projektuje sliku veličine od 20 do 50 inča, uprkos kompaktnom tijelu od samo 10 cmm, a pritom se veoma jednostavno montira na sto ili zid. U okviru ove inovativne serije Sony donosi i Symphonic Light zvučnik, svjetleći uređaj koji će ispuniti svaku prostoriju kristalno čistim zvukom. Oba uređaja odlikuje unaprijeđeni dizajn i predviđeni su za izlazak na tržište tokom sljedećeg proljeća.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...