Tech

Praktični načini zaštite od poplava: Mobilne metalne barijere #video

0

Mnoge gradove Bosne i Hercegovine i Srbije posljednjih nekoliko dana pogodile su najveće poplave tokom posljednjih 100 godina i već sada se razmatraju načini na koje su se u značajnoj mjeri mogla umanjiti njihova razorna moć i posljedice na stanovnike i njihova imanja.

Jedno od dobrih i vrlo praktičnih rješenja za zaštitu od poplava bi sigurno moglo biti i ono koje praktikuju građani Austrije gdje su poplave također česta pojava.

U austrijskom gradiću Grein u vrijeme poplava postavlja se metalna barijera za odbranu od prodiranja vode, što se pokazalo uspješnom metodom borbe protiv ove prirodne katastrofe.

Praktični načini zaštite od poplava: Mobilne metalne barijere #video, Life.ba

Stručnjaci  ističu važnost koncentracije na pronalaženje rješenja protiv poplava kako se u budućnosti ne bi ponovile katastrofe slične ovima koje su zadesile BiH i Srbiju posljednjih dana.

Izloženi čestim poplavama, predstavnici gradskih vlasti u gradiću Greinu smislili su vrlo efikasan i nadasve praktičan način odbrane od poplava. Ova mobilna metalna barijera pokazala se kao vrlo efikasno i brzo rješenje za obranu od bujica i poplava.

Ove metalne barijere postavljaju se mnogo brže nego vreće s pijeskom, metoda koja se obično praktikuje u BiH i u zemljama regije, i mnogo su efikasnije jer ne propuštaju vodu.

LIFE:  Gmail uveo novu funkciju - personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Prema navodima poznavalaca, metalne barijere postavljaju se vrlo lako i brzo, ali je na terenu potrebna priprema u vidu iskopavanja dubokih rupa u betonu u koje se nakon toga postavljaju ograde.

Nakon što su rupe pripremljene, ograda se postavlja vrlo brzo, a može se postaviti na zidove ili na zemlju, u zavisnosti od terena.

Stručnjaci su mišljenja da bi ovakav sistem, u mjestima i gradovima koji su izloženi čestim poplavama, mogao spasiti mnoge živote ljudi, njihovu imovinu i poljoprivredna dobra. Gledano sa financijske strane sistem metalnih barijera iziskuje veća ulaganja, ali jednokratna. S obzirom na troškove za barijere za jednokratnu upotrebu, sistem metalnih barijera pokazao se isplativijim na dugoročnom planu, budući da se nakon prolaska opasnosti uklanja i skladišti.

http://youtu.be/hzQyTOaBHzI


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like