Samsung, Spin Digital i SES prikazuju 8K sadržaj putem satelita

- Advertisement -

U prvoj demo izvedbi u Evropi, 8K signal se direktno emituje na TV ravnog ekrana

Kompanija Samsung, Spin Digital i SES, kao vodeći operater satelitskog prijenosa signala, prvi put u historiji Evrope emitovali su 8K demo signal direktno na televizor ravnog ekrana.

Ovaj 8K sadržaj emitovan je preko satelita Astra, pri čemu je kompanija Spin Digital obezbijedila stručno znanje za enkodiranje 8K signala visokog kvaliteta, SES širokopojasnu vezu kako bi se taj signal emitovao, dok je Samsung obezbijedio 8K televizor ravnog ekrana koji je primio, dekodirao i direktno prikazao signal.

„Samsung je u potpunosti posvećen razvoju budućeg tržišta za 8K TV uređaje, a ova demonstracija vijabilnosti na SES-ovoj satelitskoj platformi predstavlja važan korak ka tom cilju“, izjavio je Džon Adam, šef Sektora za poslovni razvoj i industrijska pitanja u kompaniji Samsung Research UK.

U rezoluciji 7680 x 4320 piksela, 8K sadržaj pri 50 frejmova u sekundi enkodirala je kompanija Spin Digital pomoću svog HEVC enkodera pri brzini prijenosa od 70 Mbps što je dovoljno za kvalitetno emitovanje, dok je taj signal prenio SES preko pojedinačnog transpondera od 33 MHz pomoću DTH parametara za emitovanje. Samsungov 8K Q950RB QLED televizor sa dijagonalom od 82 inča direktno je primio ovaj signal i koristio DVB-S2 parametre prijenosa što je specifično za potrebe ove demonstracije. Ovaj Samsungov premium televizor i dalje je u procesu proizvodnje, a odlikuje se maksimalnom luminancom od 4000 nita, HEVC 50/60 fps video dekoderom kompatibilnim sa 8K sadržajem, najnovijim HDMI interfejsom i u stanju je da prikazuje HDR (visoki dinamički opseg) sadržaj. Uskoro će biti dostupan širom Evrope.

„Saradnja sa SES-om pomaže da se definiše kompresija i kvalitet podešavanja novog 8K formata, čime se u potpunosti koristi sav potencijal HEVC tehnologije kodiranja. Naš naredni korak je da obezbijedimo sličan kvalitet i kompresiju za živi prijenos 8K HEVC“, izjavio je Maurisio Alvarez-Mesa, generalni direktor Spin Digital.  Tomas Vrid, potpredsjednik Sektora za nove tehnologije i standarde u kompaniji SES Video, rekao je da „svi zajedno moramo da se pripremamo za budućnost kako bi kvalitet uživanja u video sadržajima za korisnike bio unaprijeđen, a standard za satelitski prijenos 8K signala definisan“.

Prijenos 8K sadržaja u kvalitetu pogodnom za emitovanje kroz više video formata zahtjeva i efikasno enkodiranje video signala i pouzdanu infrastrukturnu tehnologiju. Iako će tehnologija kompresije postati efikasnija u narednih nekoliko godina, demonstracija pokazuje da su sateliti već sada u stanju da pouzdano obezbjede brzine prijenosa neophodne za distribuciju 8K signala s jednog kontinenta na drugi.

Izvor: Samsung

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...