Studenti inovatori predstavili projekte: Počelo glasanje

- Advertisement -

Red Bull Basement University, platforma za studente namijenjena zajedničkom stvaranju i pokretanju promjena na fakultetima kroz tehnologiju ušla je u fazu glasanja koja traje od 22. do 25. oktobra.

Na zvaničnoj web stranici takmičenja (na ovom linku) objavljeni su video materijali projekata koji su bili potpuni i koji su ispunili sve tražene kriterije, pa je od ukupno 22 pristigla, sada moguće glasati za 10 odobrenih projekata.

Ideje i projekti koji su prošli u uži krug i za koje sada možete glasati su:

Sara Mihaela Dedić i Ana Krezo (Univerzitet Mostar) sa idejom “Do SUMthing”- (hangout corner za studente na univerzitetu), Jasmin Smajić i Maida Osmanlić (Univerzitet Sarajevo – ideja “Brza tabla” –  signalna tabla prisustva/odsustva profesora u kabinetima u cilju uštede studentskog vremena, Džemal Džigal i Ena Pirija (Univerzitet Sarajevo – ideja “Student Home Tracker”, aplikacija u svrhe bržeg pronalaska smještaja u blizini fakulteta).

Također, tu su još i Adnan Arnautović i Hana Bezdrob (Univerzitet Sarajevo, ideja “MindBeam” aplikacija koja bi pomogla studentima da sugerišu oko problema i glasaju za prijedloge koje bi omogućile bolji status svih studenata na fakultetima/univerzitetima), Nikola Vidović, Vladana Ritan, Miloš Kuzmanović i Aleksa Spasić (Univerzitet Banja Luka, ideja “Knowledge factory”, Inovativni hub u kojem studenti stiču nove poslovne i IT vještine), Marko Koprena (Univerzitet Banja Luka, ideja “Aplikacija za koordinaciju sportski aktivnosti” u cilju pronalaska ekipa i sala za rekreaciju i podlogu za formiranje jake studentske sportske lige), Sanjin Omerović i Enis Habul (Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, ideja „Unibot“, tehnologija koja bi omogućila studentima da imaju sve odgovore oko studija na jednom mjestu).

Kemal Mulić (Univerzitet Sarajevo) ima ideju i projekat “Eko Smart”, aplikacije koja bi imala za cilj poraditi na ekološkoj osviještenosti studenata koji bi bili nagrađivani za takve aktivacije na fakultetu.

Faruk Midžić (Univerzitet Sarajevo) je tu sa idejom i projektom “Gradski prevoz” (tehnologija koja bi omogućila studentima i ostalim građanima da u svakom trenutku znaju o lokaciji i vremenskom dolasku tramvaja na stanice u svojoj blizini), a Nikolina Željko (Sveučilište Mostar) sa idejom i projektom “blablaDev” platforma za sticanje iskustva developera kako bi lakše dolazili do zaposlenja.

Da biste pregledali sve projekte, saznali više o njima i glasali za svoje favorite, kliknite na ovaj link.

Podsjećamo, Red Bull Basement University je projekat koji želi da poveže i inspiriše studente koji imaju “uradi sam” način razmišljanja, kroz najmodernije platforme za saradnju, osnaživanje, razmjenu i upotrebu tehnologije u dobre svrhe. Nakon faze glasanja od 22. do 25 oktobra, u kojoj svi mogu glasati za najbolju ideju, žiri će imati tri dana da izabere pobjedničku.

U fazi razvoja koja dolazi nakon toga i traje 30 dana, timovi imaju priliku napraviti prototip.

Dvije osobe iz pobjedničkog tima će predstavljati BiH i zagovarati svoj projekat na Red Bull Basement University Globalnoj konferenciji u Berlinu od 29. novembra do 2. decembra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...