Tech

YouTuberi: nove zvijezde online neba [video]

0

Oni prenose zanimljivosti i informacije, dijele svoja razmišljanja i zapažanja ili jednostavno pokušavaju nasmijati i zabaviti gledaoce.

Njihova uloga u kreiranju javnog mnijenja je sve veća, kao i uticaj na rastući broj njihovih pratilaca. YouTuberi su nove zvijezde interneta, a ne nedostaje ih ni u Bosni i Hercegovini.

U svijetu globalno umreženom internetom, promijenili su se načini i sredstva komunikacije, kanali putem kojih dolazimo do informacija i izvori na kojima tražimo razonodu i zabavu. Digitalni mediji, društvene mreže i beskrajno prostranstvo interneta proizveli su svoje zvijezde.

YouTuberi su svojevrstan fenomen današnjice, oni zabavljaju i informišu, i – pored popularnosti – imaju značajan uticaj na stvaranje trendova i oblikovanje javnog mišljenja. Baza njihovog djelovanja, kao što im ime govori, je megapopularni YouTube.

Ovaj trend nije zaobišao ni našu zemlju, i u posljednjih nekoliko godina se formirala živahna YouTube scena koja je izbacila priličan broj izuzetno popularnih YouTubera. Kanali Vanimy, Nedim i BalkanAlert su među najposjećenijim u BiH, a njihova popularnost prelazi granice naše zemlje.

„YouTuber je osoba koja pokazuje svoj talenat preko svojih klipova, to jest načinom na koji snima i montira svoje klipove, koje postavlja na YouTube“, kaže Alen, poznatiji kao Vanimy. Riječ je o tzv. „reakcionom kanalu“, na kojem on komentariše stvari koje su u „trendingu“.

„Mi smo danas oni koji su tu umjesto televizije i radija, koji su pokrenuli nešto novo, što se danas najviše prati u cijelom svijetu“, riječi su Nedima Lepića, koji na svom kanalu Nedim objavljuje dnevne Vlogove, u kojima zapisuje kako je proveo dan, šta je radio i šta mu se dešavalo.

„YouTube je platforma na kojoj svako od nas može postaviti svoj video i pokazati dio sebe. Ja sam sasvim slučajno postao YouTuber. Moj prijatelj Alen, današnji Vanimy, me je uveo u te vode“, objašnjava Nermin, koji na svom kanalu BalkanAlert donosi novosti sa balkanske YouTube scene.

LIFE:  Gmail uveo novu funkciju - personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Sva trojica naglašavaju da je ideja ono što je ključno, te da se početi može i sa skromnom i jeftinom opremom, baš kao što su oni učinili.

Njihova popularnost je vidljiva iz brojeva njihovih „subscribera“, odnosno pratilaca na internetu, koji se mjere stotinama hiljada. Jasno je vidljiva i iz reakcija na ulici, naročito pripadnika mlađih generacija, koji ih redovito prepoznaju, žele uzeti autogram ili napraviti selfie sa njima.

Pored popularnosti, YouTubing može biti odličan izvor zarade, no valja znati da taj nivo nije lako dostići i da je za to potrebno mnogo rada, talenta i vremena.

Nekome se na prvi pogled može učiniti da nije tako, ali iza popularnih videa najčešće stoje sati mukotrpnog rada, a do velikog broja pratilaca dolazi se kroz godine upornosti, truda i kreativnog razvoja.

Nedim smatra da YouTuberi mogu ne samo da nasmiju ljude i privuku njihovu pažnju, već i da im pomognu: „Za relativno kratko vrijeme možemo da proširimo informaciju i podijelimo neku pomoć, ako je potrebna, ili da skupimo određenu svotu novca“, kaže on.

U videu pogledajte cijelu priču o momcima koji stoje iza popularnih YouTube kanala Vanimy, Nedim i BalkanAlert.

https://www.youtube.com/watch?v=46jToos8npo


Comments

Comments are closed.

You may also like