Uncategorized

SZO: Mogući prvi rezultati ispitivanja vakcine protiv COVID-a krajem novembra

0
SZO: Mogući prvi rezultati ispitivanja vakcine protiv COVID-a krajem novembra, Life.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) razmatra deset vakcina u tri faze ispitivanja jer se sjeverna hemisfera suočava s velikim brojem slučajeva, s kritičnom prekretnicom u borbi protiv COVID-19, rekla je u petak glavna znanstvenica SZO-a, prenosi Anaodlu Agency (AA).

“Naša najbolja očekivanja pokazuju da ćemo možda dobiti rezultate jednog ili dva ispitivanja vakcine prije kraja godine, moguće krajem novembra. Kao što znate, imamo kriterije koje smo postavili, minimalne kriterije za odobrenje za hitne slučajeve”, rekla je dr. Soumya Swaminathan.

Pojasnila je da očekivanja moraju biti uravnotežena “jer znaju da je stopa uspješnosti ispitivanja vakcina 10 do 20 posto”.

Rekla je da će biti uspjeha, a može biti i neuspjeha.

“Moramo biti spremni prihvatiti oboje”, poručila je Swaminathan.

Ranije je generalni direktor SZO Tedros Ghebreyesus rekao da je svijet u “kritičnom trenutku” kada je u pitanju pandemija.

LIFE:  Karamehić: Nemojte da nas zavara trenutna situacija, i virus želi da preživi

“Sljedećih nekoliko mjeseci bit će vrlo teško, a neke su zemlje na opasnom putu”, rekao je Tedros.

Doktor Mike Ryan, izvršni direktor SZO-ovog programa za hitne zdravstvene slučajeve, objasnio je da Evropa bilježi strašan porast broja slučajeva, povećanje broja hospitalizacija i praćenje broja smrtnih slučajeva.

“Kad se vratimo na mart, april, maj, u evropskoj regiji, vidjeli smo daleko više od 50.000 slučajeva dnevno, sa skoro 5.000 smrtnih slučajeva dnevno, iz te perspektive bilo je zaista jako loše”, rekao je Ryan.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like