BH plesači putuju u Zagreb: Razgovarali smo sa SHZA, kraljicom uličnog plesa u BiH

- Advertisement -

Nakon prvog fenomenalnog takmičenja Red Bull Dance Your Style, pred nevjerovatnom publikom u Zetri – prva BiH osvajačica krune je Melisa Činić SHZA iz Tuzle. Putovanje prema svjetskom finalu u Parizu, Melisa nastavlja preko Zagreba gdje se u subotu, 15. juna održava regionalno finale.

SHZA danas, sa svojim kolegama koji su izborili pravo nastupa na regionalnom finalu, Dženi, Tarik i Baja, putuje za Zagreb, gdje se sutra održava regionalno finale. Sa Melisom smo prije puta porazgovarali o utiscima, njenom pristupu plesu i pripremama za regionalno finale.

Kakvi su utisci?

“Utisci sa ovog takmičenja su fantastični. Imala sam priliku biti i na Red Bull BC One, i kada bih poredila Red Bull Dance Your Style sa ovim predhodnim eventom, rekla bih da je ogromna razlika. Prvenstveno, suđenje je fer i interesantno, ne znaš kako će publika suditi i da li ćeš joj se svidjeti. Cilj ovog eventa za mene je prestavljalo druženje, a taj pozitivni vibe plesači su prenijeli na najbolji način uz muziku. Jesam pobjednik, naravno svi volimo taj osjećaj, ali nisam samo ja ta koja je zablistala tu noć, svi smo pobjednici na svoj način.”

Sulejman Omerbasic

Plesom se baviš jako dugo, a vodiš i plesnu školu za najmlađe. Kako protiče jedan tvoj plesni dan?

Prvenstveno sa puno vode i čaja. Moraš ostat hidriran tokom dana i tokom treninga. Moj trening sastavljen je od svih stilova plesa naravno kako koji dan dođe, a treninge radim po osjećaju. Jedan dan radim jazz, show dance uz laganu muziku, a ima i dana kada mi se samo pleše old school hip hop pa si pustim Biggie-a, Tupac-a, i kreiram taj underground vajb. Jako sam striktna prema sebi iz razloga što sam kroz karijeru skoro sve sama učila i stekla sam naviku da sama sebe forsiram na neke korake koje hoću da naučim.

PROČITAJTE JOŠ:  Kad se jedna vrata zatvore druga se otvore: Ne osvrći se
Amel Emric

Koje savjete bi dala novim plesačicama i plesačima?

Volite ples! Ako plešete iz “fore” nemojte. Edukujte se o Hip hopu i šta je zapravo ono čime se bavite. Učite osnove svih stilova plesa, ne dijelite se i plešite sve. Nemojte imati predrasude o drugim stilovima. Imajte samopuzdanje, jer ste umijetnik i sportista. Upražnjavajte pravilno zagrijavanje i istezane. Uživajte u muzici koju nam stvaraju izvođači i Dj-i. Živite ples i Hip Hop.

Sulejman Omerbasic

Kako bi opisala plesnu scenu kad si počinjala, a kakva je ona danas?

Kada sam ja počinjala scena je bila više u nekom old school vajbu, uz Rap R&B uz koje se uživalo dok se plesalo i na partijima i na takmičenjima. Oko 2011. scena je doživjela mali muzički okret. Neki od plesača su pored plesa na osnovni beat počeli prezentirati i melodiju. Na šta zapravo mislim jeste da ljudi danas plešu na osnovni beat, tekst, fraze koje ukrašavaju taj beat, pa do onog daha u pjesmi. Vremenom je nestao old school vibe. Jedno vrijeme je bilo interesantno, a sada mi je ljepše vidjeti osobu sa groovom i sa muzikalnošću, nego kopiju Less Twins.a ili nekog od stranih plesača koji su stvorili neki svoj prepoznatljivi signiture stil. Smatram da bi bio dio tih signiture plesača, da moraš imati široku lepezu stilova kako bi ostvario svoj image. Meni lično fali dosta toga na sceni, na neki način skoro svi se baziraju na iste stvari, razmišljajući ‘OK ovo je dobro, sa ovim ćemo doći do svjetskog nivoa’. Mislim da se do svjetskog nivoa može doći ako svako krene od sebe i od svojih tjelesnih mogućnosti i inspiracije ne gledajući u “svjetki poznate face”. Samim tim, tvoja kreativnost i mašta je veća i možeš uraditi toliko jakih stvari, pokreta, pokazati sebe u najboljem svjetlu.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše pripadnicama ljepšeg spola za Dan žena poklonio novu pjesmu
Amel Emric

Pripremaš li se posebno za regionalno finale u Zagrebu?

Za Zagreb se naravno pripremam, koliko uspijem stići od treninga sa djecom. Najvažnije je učestvovati i biti dio ovako velikog eventa. Drago mi je što ću opet vidjeti svoje plesne kolege i podjeliti plesni podij s njima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...