Breakdance takmičenje: Red Bull BC One 2022 se vraća u rodni grad hip hopa

- Advertisement -

Nakon 18 nezaboravnih finalnih turnira u različitim gradovima diljem planete, najveće breakdance takmičenje na svijetu, Red Bull BC One, putuje u rodno mjesto hip hopa, New York, gdje će 12. novembra 2022. godine biti održano 19. izdanje Red Bull BC One Svjetskog finala.

Kultna dvorana Hammerstein u Manhattan Centeru ugostit će elitne brejkere iz svih kutaka planete u završnici najiščekivanijeg godišnjeg breakdance takmičenja jedan-na-jedan. Na istom ovom mjestu je B-Boy Lilou ispisao historiju u Red Bull BC One Svjetskom finalu 2009. godine, postavši prvi dvostruki šampion zahvaljujući svom jedinstvenom plesnom stilu i snažnom scenskom nastupu.

Nakon 60 kvalifikacijskih turnira održanih u više od 30 zemalja, finale će na jednom mjestu okupiti po 16 najboljih takmičara i takmičarki koji će se boriti za šampionske titule.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

Prošle godine je svjetsko finale održano u Gdanjsku (Poljska), gdje su pobjede odnijeli B-Boy Amir (Kazahstan) i B-Girl Logistx (SAD). Oboje će braniti svoje titule na ovogodišnjem Svjetskom finalu.

Rođen na ulicama Bronxa, breakdance je jedan od četiri osnovna elementa hip hop kulture, pored MC-inga, DJ-inga i grafitiranja. U međuvremenu je evoluirao u hibrid stilizovanog plesa i vrhunskog sporta, koji će na sportskoj sceni debitovati 2024. godine.

„Srce mi je puno ponosa kada vidim da je ples rođen u getu izašao iz okvira košarkaških igrališta ispod mog prozora u naselju Bronx River. Ono što se činilo ekskluzivnim za našu zajednicu danas je globalna senzacija, i svakog brejkera i brejkerku vidim kao produžetak te kulture. Breakdance će nastaviti da evoluira, ali će ostati ukorijenjeno u neobjašnjivoj suštini koja nas povezuje. Da je možemo objasniti riječima, ne bismo plesali“, kaže Alien Ness, legendarni njujorški B-Boy.

PROČITAJTE JOŠ:  Grupa ZAR 15. aprila predstavlja pjesmu "Žurim" na kojoj su ugostili legendarnog Brunu Langera

„Ima nešto posebno u tome što se Red Bull BC One Svjetsko finale vraća u New York. Dok sljedeća generacija brejkera raste, mislim da je važno odati počast korijenima breakinga, i pritom udahnuti novi život ovom sportu koji nastavlja sticati zasluženo međunarodno priznanje“, dodaje Logan ‘Logistx’ Edra, najmlađa osvajačica prestižne titule Red Bull BC One šampionke.

Bit će održan i Red Bull BC One kamp, koji će okupiti breakdance legende i zvijezde u usponu tokom nekoliko dana radionica, panela i dvoboja za širu brejkersku zajednicu. Ovogodišnji program bit će dostupan putem streaminga na Red Bull TV i na društvenim mrežama Red Bull BC One.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...