BRUCA, BRACA, BRUDA i BRADA – Odbranom kote najavljuju prvi animirani serijal ovog tipa u regiji 

- Advertisement -

Nakon što je u protekloj sezoni Helem Nejse podcasta prikazivan u formatu petominutne skeč-rubrike, crtić Bruca, Braca, Bruda, Brada konačno je spreman da stilom i temama koje obrađuje postane najzanimljiviji animirani serijal u cijeloj regiji. Pilot epizoda “Odbrana kote”, objavljena na Helem Nejse youtube kanalu, najava je sezone “BBBB – Uzvraćaju udarac!”, koja će zvanično biti objavljena u aprilu 2021. godine.

U epizodi “Odbrana kote” Bruca, Braca, Bruda i Brada pokušavaju riješiti problem tipičan za tranzicijsku realnost bosanskohercegovačkog društva – jedan sumnjiv građevinski projekat koji prijeti da ih deložira sa mjesta na kojem provode vrijeme kojeg svakako imaju napretek. Na različite načine se junaci ovog crtića suprotstavljaju interesima lokalnih moćnika i stranih investitora koji nastoje njihovu “standardnu” kotu pretvoriti u privatni objekat.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

“Bruca, Braca, Bruda, Brada do sada je najveći projekat produkcijskog team-a Helem Nejse kolektiva i Fondacije “EKIPA”. Pilot epizoda “Odbrana kote” bila je svojevrsna priprema i za naš kreativni scenaristički i animatorski team, odnosno uvertira u sezonu na kojoj se uveliko radi. Rad na epizodama dužeg formata, koji nudi mogućnost razvijanja novih likova i događaja, veliki je izazov, ali i ogroman užitak, pa zato jedva čekamo da svojoj publici predstavimo ono na čemu trenutno radimo.”, objašnjavaju iz Helem Nejse kolektiva, te dodaju: “Provodimo jako puno vremena na komičnoj strani naše stvarnosti, gdje pronalazimo i teme koje nas najviše zanimaju”, a jedna od njih je, kako kažu, tema i ove pilot epizode: “Sitne nerezonske ambicije lokalnih moćnika, njihovi urbicidni općinsko-građevinski marifetluci, nestanak javnih prostora u našim gradovima i tragikomedija ružnoće koja je u svemu tome najtrajnija posljedica.”

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

Preostaje nam da pogledamo epizodu “Odbrana kote” i saznamo na koje to načine glavni junaci ove animirane serije pokušavaju stati u kraj interesnom lobiju iz sjene tokom jednog sasvim običnog dana u Švrakinom selu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...