”Brutalizam je techno muzika arhitekture, oštra i prijeteća”

- Advertisement -

”Brutalizam je techno muzika arhitekture, oštra i prijeteća”

Brad Dunning autor of GQ

U impozantnoj, naizgled zaboravljenoj betonskoj graciji – zgradi nekadašnjeg Međunarodni RTV Centar (Zoi 84) – rodila se nova vrijednost, Balkan Advanced Music Conference, priča koja se pripovijedala puna tri dana, a koja će se prepričavati još zadugo. 

Kroz betonske kuloare brzinom svjetlosti kretala se sinergija novih ideja, talenata, priča i osmijeha koje su pomogle da konferencija uspješno ostvari sve svoje prvobitne ciljeve. 

Posljednje dane ovog aprila u Sarajevu su se uveliko razlikovali od svih dosadašnjih.

U zgradi RTV-Doma održana je prva po redu BAM-C konferencija koja je ugostila preko 30 predavača, panelista i izvođača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Mađarske, Holandije, Kolumbije, Danske, Njemačke, Francuske, Bosne i Hercegovine, i Italije (13 zemalja).

U programu koji je trajao 3 dana (21h) u programskom dijelu konferencije na 2 stage-a smjenile su se mnoge kultne figure i nadolazeće zvijezde napredne muzičke industrije.

PROČITAJTE JOŠ:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Popratni sadržaji kao što su BAM-C Market Fair i BAM-C Atrium (Hangout zona) su omogućili idealnu pirliku za networking i uvezivanje lokalne kreativne industrije sa gostima.

B2B sastanci su se održavali na panoramskoj terasi Hotela Ibis. Uz 3 balkanske filmske premijere, 3 Art Expo postavke, 1 Izložbu  i 12 muzičkih evenata na 7 različitih lokacija koje pripadaju različitim epohama arhitektonskog stvaralaštva, realizovan je BAM-C by NIGHT program, a posebnu pažnju je privukao i dvodnevni Hackhaton gdje se kreativna i IT industrija okupila na jednom mjestu u cilju istraživanja novih ideja i generisanja inovativnih rješenja za integraciju muzičkog i tehnološkog svijeta.

Projekat je realizovan uz podršku hrabrih brendova, partnera i prijatelja projekta koji su prepoznali BAM-C kao projekat vrijedan investicije u svom prvom izdanju.

U startu je postavljena visoka stopa kvalitete produkcije, programa i same širine djelovanja konferencije.

Mnoga vrata su otvorena ka Sarajevu, kao i prilike za razvoj noćne ekonomije i strateškog djelovanja sub-kultura. BAM-C projekat je prepoznat od internacionalnih partnera kao bitna platforma za budućnost Bosne i Hercegovine na polju razvoja MICE turizma i kreativne industrije. BAM-C od lokalnih vlasti i ustanova nije prepoznat kao dovoljno atraktivan za podršku, no u toku je priprema drugog izdanja predviđenog za narednu godinu gdje ćemo imati priliku pratiti razvoj ove konferencije.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

„Bogatstvo doživljaja koje je Sarajevo poklonilo kroz tri dana, od gotovo avgustovsksog sunca, septembarske kiše, grotesknog titana brutalističke arhitekture, revitaliziranih nostalgičnih objekata u srcu grada, do modernih klubova i sakrivenih galerija savremena umjetnosti iskustvo je koje će se dugo pamtiti. Nije važno odakle ste došli u Sarajevo ili gdje ste se uputili nakon njega, važno je da je svako sa sobom ponio jedan djelić budućnosti čije smo poglavlje zajedno otvorili.“ 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...