Event & ZabavaKultura

‘Dogville’ predstava o nama kakvi zaista jesmo

0
‘Dogville’ predstava o nama kakvi zaista jesmo, Life.ba

Predstava “Dogville” rađena na osnovu istoimenog filma Lars von Triera u režiji Lajle Kaikčije, a koja postavlja pitanja o tome ko smo i kako sebe zamišljamo, premijerno će biti izvedena 6. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović na najavnoj press konferenciji istakao je da je riječ o predstavi koja se bavi ljudima, njihovim karakterima.

– Svi smo mi dobri, mislimo da smo dobri dok ne treba nešto konkretno da uradimo, da učinimo neko dobro djelo. Spremni smo svima pomoći sve do trenutka dok se ne pojavi neko kome je pomoć konkretno potrebna – rekao je Bajrović.

On je također ocijenio da je riječ o predstavi ženskog senzibiliteta, naglašavajući da to ne znači da nije surova.

Umjetnički direktor Drame Narodnog pozorišta Slaven Vidak istakao je da je to predstava koja šakom u glavu, prstom u oko govori o vrlo važnim stvarima. To je predstava, kazao je on, koja postavlja važna pitanja ko smo i šta smo, šta mislimo o sebi, a šta zapravo jesmo.

Lajla Kaikčija smatra da je tekst koji je predložak za predstavu važan danas i ovdje.

‘Dogville’ predstava o nama kakvi zaista jesmo, Life.ba

– Predstava govori o nečemu što nas se tiče, istinito prikazuje stvarnost i nas onakvi kakvi jesmo – rekla je Kaikčija, dodavši da nas predstava suočava s onim od čega bježimo, od čega se pokušavamo sakriti iza svoja četiri zida, iza maski…

Pojašnjava da je Dogville lik u predstavi. Dogville je grad, zajednica, svaka mahala, svaka skupina ljudi.

Amra Kapidžić koja glumi glavni lik Grace, istakla je da je cijeli ansambl predstave glavni lik – Dogville je glavni lik.

LIFE:  Predstava 'Tramvaj zvani žudnja' na You Tube kanalu SARTR-a

Kapidžić podvlači da ju je u ovoj predstavi privukla, inspirisala mogućnost što je mogla da “kopa po sebi”. Ne glumački jer stalno to radi, navodi ona, nego ljudski.

– Ovo je bio proces u kome niste mogli da ne kopate duboko po sebi. Kakav sam ja to čovjek ustvari? Predstava ne nudi odgovore. Ona samo postavlja pitanja – rekla je Kapidžić.

Dramarturginja predstave Vedrana Božinović zapisala je da je to tužna priča o gradu po imenu Dogville. Običnom gradu sa običnim ljudima. Gradu koji je sam sebi mjerilo vlastitih vrijednosti.

– Dogville je lik koji ne može znati ko je i šta je zapravo, sve dok mu se ispred nosa ne postavi ogledalo. Sve dok se ne susretne sa drugačijim. Ovo je priča o ljudskoj prirodi. U kojoj nema pozitivaca i negativaca. Ima samo ljudi. Nas. Ovo je priča o tome kako svako može biti šta god želi, ali u svoja četiri zida. Ovo je priča o tome kako smo mi dobri ljudi, ali dobrota uvijek ima granice. Priča o tome kako je lako biti human. U teoriji. Kako je lako biti dobar. Sve dok ništa ne narušava našu komociju – zapisala je dramarturginja Božinović.

U predstavi glume Amra Kapidžić, Kemal Rizvanović, Ejla Bavčić Tarakčija, Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija, Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Slaven Vidak te Mak Čengić.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *