Doprinos razvoju esport scene u BiH: Osnivanje prve i druge CS:GO lige

- Advertisement -

Tiltproof iz Banjaluke, ekipa koja je organizovala već dvije sezone takmičenja u video igrici Counter Strike: Global Offensive, napraviće još jedan korak ka unaprijeđenju esport scene u Bosni i Hercegovini. U trećoj sezoni kreiraće prvu, ali i drugu diviziju, te će se i iskusniji i manje iskusni timovi imati priliku takmičiti. Sam koncept prve lige, po uzoru na najpoznatiju košarkašku ligu na svijetu – NBA, podrazumijevaće kupovinu mjesta i onemogućiti ispadanje. Treća sezona lige počinje 20. februara, a timovi će se nadmetati za prestižnu titulu šampiona te ukupni nagradni fond u iznosu od 2.500 KM.

Kupovinom učešća timovi dobijaju ne samo dvije i po godine, pet sezona i obezbijeđeno pravo takmičenja, već i pravo u donošenju važnih odluka, jer postaju svojevrsni suvlasnici lige.  Sergej Sliško, pionir u organizaciji esport takmičenja u BiH, i Stefan Đokić, već poznati caster lige, osnovali su kompaniju Tiltproof i obezbijedili svim ljubiteljima CS:GO igre mogućnost takmičenja na lokalnom nivou, a sada u saradnji sa kompanijom Red Bull podižu esport scenu na viši nivo i pružaju više mogućnosti za napredovanje lokalnim i regionalnim esportistima.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše pripadnicama ljepšeg spola za Dan žena poklonio novu pjesmu

Za ovaj pristup odlučili smo se iz nekoliko jednostavnih razloga. Lokalna i regionalna esport scena se već godinama muči da ostvari takmičarski integritet, jer ne postoji podrška institucija, javnost zbog neznanja na esport gleda kao na negativnu aktivnost, a mediji zaobilaze lokalne aktuelnosti iz ovog domena jer im sve to djeluje nesigurno. Zbog toga smo se ujedinili sa pet progresivnih esport timova, sa kojima ćemo raditi na transformaciji forme naših takmičenja, kako bi postavili zdrave temelje za veoma blisku budućnost u kojoj ćemo dovesti esport u mainstream dešavanja u našim zemljama”, rekao je Sergej Sliško, direktor kompanije Tiltproof.

Kompanija Tiltproof je već prodala pet “slotova” u prvoj ligi, a ukupno će ih biti sedam. Za preostala dva mjesta timovi će imati priliku da se bore u kvalifikacijama, koje će uskoro biti najavljene. Pravo takmičenja u drugoj ligi će imati bilo ko, maksimalan broj timova će biti 32, a ljubitelji esporta i video igrice CS:GO će se boriti za nagradni fond u visini od 500 KM. Svi mečevi će se prenositi na Tiltproofovim YouTube Twitch kanalima, a sve informacije mogu se pronaći na njihovim Facebook Instagram stranicama.

PROČITAJTE JOŠ:  Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

Ekipe će kroz pet sezona dobiti jedinstvenu priliku da pred sve većom publikom dođu do novih fanova te izgrade svoj brend esport tima. Učestvovanjem u ligi, kreiranjem dodatnog sadržaja zajedno sa organizacijom Tiltproof, kao i ostalim ekipama učesnicama lige, fanovi će dobiti direktnu interakciju i odnos sa igračima ovih ekipa. Takođe, ekipe će gradeći svoj brend dobiti pristup novim sponzorima i partnerima koji će se u narednih pet sezona svakako sve više interesovati za gejming industriju”, objasnio je Stefan Đokić, suosnivač kompanije Tiltproof.

Esport i gejming su, postavši nezaobilaznim dijelom svakodnevnice mladih, pružili i mogućnost investiranja i širenja poslovanja različitim kompanijama, što dokazuje i podatak da je gejming industrija u 2020. godini zaradila gotovo 160 milijardi američkih dolara. Svjetska esport scena odavno je prepoznata kako u medijima, tako i u samom društvu, te je gejming postao unosan biznis, a esportisti dobili status sportista. Procjenjuje se da trenutno postoji 2,7 milijardi gejmera na svijetu, a činjenica da se razmatra uvođenje gejminga kao discipline na Olimpijskim igrama govori o globalnoj prepoznatljivosti ove vrste sporta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...