Dubrovnik u novogodišnjoj noći očekuje oko 10.000 gostiju

- Advertisement -

Biser Jadrana i jedan od najljepših gradova Mediterana – Dubrovnik, u decembru se pretvara u božićnu i novogodišnju bajku, a u najluđoj noći očekuje do 10.000 gostiju na Stradunu, izjavio je Marko Miljanić, pročelnik za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Miljanić je danas u Sarajevu predstavio Dubrovački zimski festival koji traje od 1. decembra do 6. januara. Građani su ispred sarajevske Katedrale mogli da uživaju i u nastupu Klape Kaše.

Miljanić je podsjetio da je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prije nekoliko dana u Dubrovniku predstavio novogodišnju ponudu Sarajeva.

“Nama je uvijek drago doći u Sarajevo i Sarajlije su uvijek naši dragi gosti za cijelu zimu, ne samo za ovaj mjesec dana”, istakao je Miljanić.

Tokom zimskog festivala imaju nastupe hrvatskih bendova.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Drago mi je što sam gost na pjesmi "Žurim", svi živimo rock'n'roll

“Što se tiče Nove godine, imamo nastup Tonija Cetinskog i Nine Badrić, koji su poznati u regiji. Svake godine je sve bolje i bolje. Za malu djecu imamo klizalište i radionice. U svakom slučaju, za svakog ponešto”, pojasnio je Miljanić.

Smatra da je Festival samo jedna premosnica, ako se spominje turistička sezona, da se “pregrmi” zima.

Dubrovnik je poznata i omiljena ljetna destinacija turistima iz cijelog svijeta. Miljanić je naglasio da postoji razlika između ljetne i zimske sezone.

“Ima razlike, jer je Dubrovnik u vansezonskom periodu puno prihvatljivija destinacija, koju je puno lakše vidjeti i u kojoj se može puno više uživati nego u ljetnom periodu. Svake godine bilježimo više od tri miliona noćenja. Ove godine smo 20 dana prije ostvarili to noćenje. Imamo osam posto povećanje dolazaka i četiri posto povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Miljanić.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pjevačica Sabina Dodik: Zeničanka koja svira klavir i violinu oduševila obradom hita Šemse Suljaković

I za novogodišnje praznike očekuju veliki broj turista u svom gradu.

“Očekujemo od 8.000 do 10.000 gostiju, kao i svake godine. Najvažnije centralno događanje je na Stradunu. Fizički smo ograničeni tako da je 10.000 gostiju maksimum. Tokom cijelog Zimskog festivala očekujemo veliki broj dolazaka, a Sarajlije su tradicionalno naši gosti”, izjavio je Miljanić.

Nada se da će ova zimska sezona, koja već bilježi dobre poslovne rezultate, biti uspješna, jer ove godine imaju sedam direktnih aviolinija za Dubrovnik što se nikad dosad nije dogodilo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...