Event & ZabavaFilm

Filmski autor i teoretičar Midhat Ajanović održao predavanje na NAFF-u

0

Pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar Midhat Ajanović Ajan održao je u nedjelju u Neumu predavanje o animaciji i animatorima, u sklopu Festivala animiranog filma – NAFF, priopćili su organizatori.

Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. S tim u vezi osvrnuo se na animaciju u vrijeme Jugoslavije te kazao kako je Zagrebačka škola crtanog filma 50-ih, 60-ih i 70-ih godina bila najvažnija estetska pojava i svjetska avangarda, a produkcija je bila dobra. Ipak, postoje ogromne razlike u animaciji regije i ne može se praviti nikakva komparacija, mišljenja je Ajan.

Ajanović se intenzivno bavio publicistikom a paralelno s tim i filmom, karikaturom, stripom, esejistikom i književnošću. Od 1994. živi u Göteborgu u Švedskoj, gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Predaje povijest, teoriju i estetiku filma i animacije na švedskim filmskim školama (trenutno na University West u Trollhättanu) i redovno piše o filmu i animaciju.

Upravo o tome govorio je drugi dan NAFF-a na master class predavanju u Neumu. Iako mu je, kako i sam kaže – švedski jezik kao materinji, bez obzira na porijeklo – predavanje je zbog autora koji dolaze iz svih dijelova svijeta održao na engleskom. Općenito o animaciji, najpopularnijim tehnikama animacije te što znači biti animator i kako izgleda posao animatora u Švedskoj – pričao je ovaj ugledni ovogodišnji član stručnog žirija NAFF-a 2019.

– Švedska je sređena država koja ima izuzetno razvijenu industriju i nikada vrstu animacije koju sam prikazao tijekom master classa ne bih mogao aplicirati u Bosni i Hercegovini jer nema toliko eksternih suradnika koji bi radili sa našom školom animacije – kazao je Ajan.

LIFE:  Foto: Započela deveta Brending konferencija - U fokusu kreativnost i inovacije

– Obrazovanje je ključ u svemu, pa i u animaciji. Danas u Švedskoj imate nekoliko Instituta gdje se proučava animacija i ona se uči vrlo široko, ali je fokus na primijenjenoj animaciji u industriji, odnosno na onoj koja generira poslove – objašnjava ovaj pisac, karikaturist i filmski autor.

Dodaje i kako bavljenje animacijom nije samo pravljenje filmova i prikazivanje na festivalima, nego je danas glavni naručitelj animacije industrija, a ne filmski producent, kako je to bio nekad slučaj.

Njegovi studenti danas na osnovu projekata koje rade za velike švedske kompanije, vrlo brzo i lako dobiju posao u tim istim kompanijama.

Svi rade, osim onih koji to ne žele, pojašnjava Ajan.

U BiH i Neum često dolazi, a ove godine ima i posebnu ulogu – član je stručnog žirija. O filmovima koji su prikazani prve večeri nije htio pričati jer, kako kaže, ne bi bilo profesionalno, ali je zato prokomentirao u kakvom je stanju animacija u BiH.

– Bez obzira na vrlo lošu situaciju u BiH mladi ljudi su prepoznali animaciju kao svoj jezik i ako sagledamo povijest animacije u ovoj zemlji, trenutno imamo najbolji kontinuitet u produkciji. Vidim ovaj Festival u Neumu, zatim kamp crtanog filma i pozitivno sam iznenađen i sve što mogu da pomognem, stojim na raspolaganju. Želim da se razvija ovaj festival animiranog filma, kao i onaj koji imamo u Banjoj Luci – zaključio je Ajanović, prenosi Fena.

Facebook komentari

Ivanišević postao jedan od trenera Novaka Đokovića

Prethodni članak

Poraz Željezničara od Varaždina

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Event & Zabava