Filmski festival u Cannesu neće se održati ove godine – čak ni virtuelno

- Advertisement -

Iako su organizatori Filmskog festivala u Cannesu ranije najavljivali mogućnost održavanja festivala krajem juna ili početkom jula, on ipak neće biti održan, čak ni virtuelno, ali će odabrani filmovi biti prikazani na nekom drugom događaju.

Thierry Frémaux, umjetnički reditelj festivala, u intervjuu za Screen Daily kazao je da nikad nije mogao zamisliti otkazivanje festivala koji je trebao početi danas i trajati do 23. maja, te da se osjeća jako melankolično i nostalgično zbog situacije.

„Slijedom ovih okolnosti fizičko izdanje Cannesa 2020. je teško pojmiti pa ćemo zato napraviti nešto drugačije. … Svi shvaćaju da je održavanje Festivala ove godine nemoguće“, dodao je Frémaux.

Organizatori su dugo oklijevali s odlukom o otkazivanju Canneskog festivala, ali su jasno od samog početka otpisali mogućnost virtuelnog festivala. Iako se neće održati ove godine, Festival planira sponzorirati projekcije filmova koji bi bili odabrani za prikazivanje na Cannesu, na drugim festivalima i u kinima.

PROČITAJTE JOŠ:  Eldin Huseinbegović pred koncerte: Zahvaljujući muzici putujem širom svijeta i upoznajem nove narode i kulture

Prema Frémauxu, početkom juna bit će objavljeni spiskovi filmova koji bi bili prikazani na ovogodišnjem festivalu i koji će potom biti prikazati i sponzorirani na drugi način, što je nazvao „Cannes outside the walls“.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...