Event & ZabavaFilm

Filmski festival u Cannesu neće se održati ove godine – čak ni virtuelno

0
Filmski festival u Cannesu neće se održati ove godine – čak ni virtuelno, Life.ba
Cannes, arhiv

Iako su organizatori Filmskog festivala u Cannesu ranije najavljivali mogućnost održavanja festivala krajem juna ili početkom jula, on ipak neće biti održan, čak ni virtuelno, ali će odabrani filmovi biti prikazani na nekom drugom događaju.

Thierry Frémaux, umjetnički reditelj festivala, u intervjuu za Screen Daily kazao je da nikad nije mogao zamisliti otkazivanje festivala koji je trebao početi danas i trajati do 23. maja, te da se osjeća jako melankolično i nostalgično zbog situacije.

„Slijedom ovih okolnosti fizičko izdanje Cannesa 2020. je teško pojmiti pa ćemo zato napraviti nešto drugačije. … Svi shvaćaju da je održavanje Festivala ove godine nemoguće“, dodao je Frémaux.

Organizatori su dugo oklijevali s odlukom o otkazivanju Canneskog festivala, ali su jasno od samog početka otpisali mogućnost virtuelnog festivala. Iako se neće održati ove godine, Festival planira sponzorirati projekcije filmova koji bi bili odabrani za prikazivanje na Cannesu, na drugim festivalima i u kinima.

LIFE:  Specijalni otvoreni online program Pravo Ljudski Film Festivala-'Naša staništa'

Prema Frémauxu, početkom juna bit će objavljeni spiskovi filmova koji bi bili prikazani na ovogodišnjem festivalu i koji će potom biti prikazati i sponzorirani na drugi način, što je nazvao „Cannes outside the walls“.

 

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *