Finissage izložbe: EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES sa performansima Ivane Ivković i Adnana Softića

- Advertisement -

Historijski Muzej Bosne i Hercegovine

Subota, 21.08.2021. u 20:00 h

Nakon dva mjeseca monogobrojnih događaja i intezivnih razmjena ko-kreativna izložba ifa-e EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES se bliži kraju.  Finissage će se održati 21. augusta u 20.00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti izveden in situ performans Ivane Ivković MONUMENT: No one is Lost, povezan ne samo sa kontekstom grada Sarajeva nego i samog Muzeja, a umjetnik Adnan Softić će nastupiti sa svojim DJ performansom Slawendisko – žanrovi i granice će se konstantno probijati sve dok tlo pod nogama ne postane sporedna stvar!  Finnisage će takođe prisustvovati i umjetnici Igor Bošnjak, Johanna Diehl, Janine Jembere, Henrike Naumann i Selma Selman, kao i kustosice izložbe Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES se bavi tematikom aktuelne društveno-političke situacije u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu su manje vidljivi i marginalizirani geopolitički i kulturni prostori, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope.

Izložba, otvorena 24.06.21, izazvala je pažnju medija, a veliko interesovanje publike pokazalo je da je ovaj projekat obogatio kulturnu scenu prijestolnice BiH. U proteklom peridou izložba je imala bogat prateći program: Izveden je performans umjetnice Selme Selman Vi nemate pojma i održan razgovor Borisa Budena, Nerzuka Ćurka i Hane Stojić Perfirne utopije. Unutar Pickle Bar instalacije kolektiva Slavs and Tatars su se realizovali muzički performans Jelene Mulušić i Merime Ključo Snovidjenje; radionica Damira Imamovića Sevdah Lab i performans predavanje Soaking Wet Bojana Stojčića & Sve su to vještice – ko-kustosica ovog programa je bila Hana Ćurak. A niz redovnih edukativnih radionica muzeja dodatno je doprineo tematičnom sardžaju izložbe i lokalnoj kontekstualizaciji.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizovala u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu izazove organizacije društvenih evenata tokom pandemije, Historijski muzej Bosne i Hercegovine moli sve posjetitelje da se pridržavaju preporuka i mjera nadležnih institucija, sa ciljem sprječavanja širenja koronavirusa.

SARAJEVO | Evrovizion (ifa.de)

Historijski Muzej BiH

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...