Event & Zabava

Foto: Crvenim tepihom u Sarajevu prošetale brojne poznate ličnosti

0

Brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, regije i svijeta prošetale su večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, večeras su prošetali oskarovac Eugenio Caballero, dobitnici Počasnog Srca Sarajeva Alejandro Gonzalez Inarritu, Pawel Pawlikowski, zatim ekipa filma “Sin” predvođena redateljicom Ines Tanović, čijom će svjetskom premijerom biti otvoren jubilarni SFF, javlja Anadolu Agency (AA).

Poljski režiser Pawel Pawlikowski među prvima je prošetao crvenim tepihom, a, kako je kazao, sa Sarajevom je povezan već decenijama.

“Osvojiti Srce Sarajeva znači mnogo. To je grad s velikim i jakim srcem koje je preživjelo dosta toga, tako da sam oduševljen”, rekao je Pawlikowski prije svečane ceremonije.

Meksički režiser, producent i scenarista Alejandro Gonzalez Inarritu, još jedan dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, izjavio je da je o SFF-u i Sarajevu čuo samo najljepše.

“Dva sata sam u ovom gradu i predivno je. Obično na svakom festivalu postoji distanca, čini ga elita kinematografije. Na ovom festivalu učestvuju obični ljudi i oni su ga i napravili. I to je, znam, drugačije od svakog drugog festivala koji sam vidio. Uvjerio sam se i sam u ono što sam čuo. Ono što volim ovdje je činjenica da se publika okupila u centru grada. Sviđa mi se to. Sutra ću i sam posjetiti grad”, rekao je Oscarom nagrađeni režiser.

LIFE:  Tom & Jerry slave 80 godina

Jubilarni 25. po redu Sarajevo Film Festival od 16. do 23. augusta bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Ove godine najavljen je rekordan broj filmova, čak 270 u 18 programa. No, jedna od detalja SFF-a, koji privlače najviše pažnje javnosti, je crveni tepih, koji je ove godine ukrašen motivima bosanskog ćilima.

Crvenim tepihom večeras su prošetali i Danis Tanović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Saša Lošić, Branko Đurić, Tanja Ribič, Nikola Kojo, Alma Prica, Jadranka Đokić, Gordana Boban, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Jasna Žalica, Pjer Žalica, Jelena Veljača, Amra Silajdžić Džeko i Sarah Čerkez.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su i Abdulah Skaka, Milan Bandić, Ivan Vuković, Edin Forto, Elmedin Konaković, Mirvad Kurić i Nermin Muzur.

Nakon tradicionalnog pića dobrodošlice na Festivalskom trgu, u 19.30 sati uslijedila je ceremonija Crvenog tepiha, a nakon toga i svečano otvorenje SFF-a. Domaćin ceremonije svečanosti otvorenja bio je bosanskohercegovački glumac Igor Skvarica.

Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa bit će organizovan i gala prijem za festivalske goste.

Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. SFF-a sufinansirala Opština Stari Grad Sarajevo.

Foto: Fena; Anadolija

Facebook komentari


„Dream Team“ nastavio da se osipa, novi otkaz za Popovicha

Previous article

SFF: Pawlikowskom i Inarrituu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *