Foto: Frenkijev roman Koraci promoviran u Sarajevu

- Advertisement -

Adnan Hamidović Frenkie promovirao je danas u Sarajevu svoj prvi autobiografski roman naziva “Koraci” u kojem je od najranije mladosti pa sve do uspona na regionalnoj muzičkoj sceni opisan život danas jednog od najpopularnijih repera na ovim prostorima.

Fotografije: Sulejman Omerbašić

Promocija u sarajevskoj Kutchi nije bila zamišljena formalnom pa su se Frenkijevom pozivu na druženje uz plesme ritmove jednog od saradnika na knjizi DJ Soula odazvali brojni njegovi prijatelji, kolege, fanovi, ali i akademici, pa i strani diplomati, među njima i naš akademik Abdulah Sidran te ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field.

“Iskreno, uzbuđen sam. Bio sam uzbuđen i prije nekoliko dana kad smo u štampariju išli po knjige, i kad sam je prvi put vidio i uzeo u ruku. Osjećao sam se baš kao klinac, onako kako sam se osjećao i kad sam svoj prvi album uzeo u ruku, kazao je na promociji za life.ba Frenkie.

Kaže, ovo je novo za njega jer, nije muzika, nije nastup, pa je, kako ističe, i uzbuđenje veće.

“Ne znaš kakve će biti reakcije, ne mogu da procijenim. Zbog toga je sve to novo za mene, dodaje on.

U knjizi koja je sada i zvanično u prodaji, mnogo je toga što nije rekao u pjesmama.

PROČITAJTE JOŠ:  Grupa ZAR 15. aprila predstavlja pjesmu "Žurim" na kojoj su ugostili legendarnog Brunu Langera

“Knjiga se bavi periodom od mog ranog odrastanja, škole, preko devedesetih, do nekih početaka profesionalne muzičke karijere. Taj period zapravo nikad nisam ni ispričao. To je ono što nismo ni u pjesmama spominjali. Možda neke stvari jesmo, ali ne toliko. Ipak, format knjige dozvoljava da idemo malo detaljnije, malo duže i bolje da opišemo stvari. To smo i uradili. Iskren sam, razgolio sam se skroz. Ima seksa, droge, tuče, akcije, tuge, smijeha…, svega, prava knjiga za plažu, kaže Frenkie.

A upravo ono što je Frenkie ispripovijedao, zapisao je mladi bh. pisac Boris Lalić.

U izjavi za Life.ba kaže kako je Frenkijeva priča jako zanimljiva.

“On ima taj luksuz da iz prve ruke ispriča jednu lijepu priču za svakoga. On je jedan od onih koji su došli do tačke gdje je hobi postao profesija, a što svi hobisti uglavnom i sanjaju, posebno kad su mlađi. Ta priča je sama po sebi uvijek lijepa, zanosna i inspirativna, i on je neko ko je tu priču doživio krajem 20. i početkom 21. vijeka što je opet zanimljivo, jer su to jako turbulentna vremena, posebno iz njegove perspektive – počinje s paklom, a završava na vrhuncu, kaže Lalić.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu "Šalji piće"

Kako dodaje, Frenkie je ispričao knjigu, a njemu je bio cilj kao piscu da se tu pojavi jasnoća.

“Također, u knjizi mi ne dajemo sudove. Znači, željeli smo samo da on ispriča svoje doživljaje, a onda drugi ljudi da sude da li je to dobro ili loše, kaže mladi bh. pisac.

Išli su, dodaje, na deset putovanja, pa je i s te strane, kaže, bilo vrhunski raditi sa Frenkijem.

“Znate, ovdje se stvari teško odvijaju u književnosti, a ovo mi je bio prvi put da sam imao saradnika s kojim ništa nije bilo teško. Sve što ti treba, dobiješ. Motiviše te, kad radiš, nemaš onaj osjećaj “šta će biti, Boga pitaj”. Sve je išlo kako treba, kaže Lalić.

Jedan od saradnika na knjizi, Frenkijev dugogodišnji prijatelj Dj Soul, istakao je da “ovaj roman otkriva turbulentnu priču klinca koji se kao izbjeglica zaljubio u hip hop kulturu i sa njom osvojio simpatije i poštovanje mnogih”.

Inače, izdavanje ove knjige podržali su Goethe Institut i Red Bull. Nakon sarajevske, slijede promocije u Zenici (Bonaparte) i Tuzli (cafe bar Sloboda).

Sve promocije počinju u 12:00 i neformalnog su karaktera, zamišljene kao druženje i razgovor sa autorima. I svi ste pozvani.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...