Foto: Nakon Banje Luke, i Tuzla dobila najbolje pilote

- Advertisement -

Nakon Banje Luke, i Tuzla je dobila najbolje pilote papirnatih aviona, a ovo studentsko takmičenje u narednom krugu seli se u Mostar gdje je 6. marta na rasporedu još jedno odmjeravanje snaga u okviru ovogodišnjih Red Bull Paper Wings kvalifikacija.

Najduže vrijeme letenja na takmičenju održanom u utorak u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli, ostvarile su letjelice Benjamina Hodžića (6.43sekunde) te Norisa Sakića (5.06 sekundi).

Hodžić je i ranije učestvovao u ovom takmičenju. Čak je 2015. predstavljao našu zemlju na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu, ali nije ostvario željeni rezultat.

To je, kako kaže, u njemu budnim čuvalo želju da se prijavi ponovo i pokaže se u još boljem svjetlu.

Sakić je imao spremna dva aviona za dvije discipline. Kaže da mu je „airtime“ draža pa se tu malo više i potrudio. Upravo mu je više truda osiguralo odlazak u nacionalno finale.

U kategoriji „najveća razdaljina“ avioni Asmira Smajlovića, Semira Adrovića, Amira Zulića i Almira Kubure letjeli su 25.80 metara. Toliko je naime duga sportska sala u kojoj je održano takmičenje, pa je zbog fizičke barijere, odlučeno da im se svima ta dužina i prizna kao rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:  Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Bez obzira da li su ljubav prema papirnatim avionima naslijedili ili su samo bili znatiželjni pa su se odlučili takmičiti, svi ovi momci osigurali su kartu za bh. finale koje se biti održano krajem marta.

Najbolji će potom dobiti priliku i za veliko svjetsko finale koje će u maju biti održano u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, mjestu poznatom i po tome što čuva eksponate nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Kategorija “akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Također, ove godine studenti imaju mogućnost “letačke vještine” dići na novi nivo tako što će instaliranjem aplikacije moći naučiti kako ispravno presaviti papirnate avione, pratiti sve rezultate, ali i takmičiti se u zabavnoj igri koja će im povećati šanse da, ukoliko završe kao nabolje rangirani, osvoje posebno Red Bull Air Race vikend iskustvo zajedno sa pobjednicima u glavne tri kategorije.

PROČITAJTE JOŠ:  Kad se jedna vrata zatvore druga se otvore: Ne osvrći se

Takmičenje se nastavlja u Mostaru 6.3. (Sportska dvorana Sjeverni logor – Univerzitet Džemal Bijedić). Slijede potom Sarajevo 14.3. (Sportska dvorana Grbavica) te Istočno Sarajevo 21.3. 2019. (Sportska dvorana Peki, Pale).

Podsjećamo, BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike i to četiri puta, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “Najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “Najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Sve informacije o takmičenju možete pronaći na paperwings.redbull.com/ba-bs/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...

(VIDEO) Komuna pjesmom “Samo ljubav je pobjeda” najavila istoimeni album

"Samo ljubav je pobjeda" poručuje rock grupa Komuna u...

Kad se jedna vrata zatvore druga se otvore: Ne osvrći se

Ponekad ti Milostivi zatvori neka vrata jer je vrijeme...