Foto: Okončane bh. kvalifikacije prvenstva u bacanju papiranih aviona, finale u Tuzli  

- Advertisement -

Nakon takmičenja u bacanju papiranih aviona održanog u četvrtak u sportskoj dvorani Peki na Palama, okončane su nacionalne kvalifikacije, pa su sada poznati svi bh. finalisti Red Bull Paper Wings studentskog prvenstva.

Papirnati avion kojeg je napravio student ekonomije Kenan Ahmetspahić bio je najbolji u disciplini “najveća udaljenost”. Njegov avion letio je čak 32.87 metara. Kenan voli druženje i zabavu pa je zbog kolega i odlučio biti dio jednog ovakvog takmičenja.

Avioni Dragana Stupića i Marinka Kukolja ostvarili su udaljenost dovoljnu za drugo i treće mjesto i ona iznosi 23.87, odnosno 23.24 metra.

Mersudin Čorbić je student mašinstva. Kao i Ahmetspahić, voli druženje i zabavu, a kako je rekao, rezultat ako se i dogodi, dobro je došao. On i njegova letjelica bili su najbolji u kategoriji “najduže vrijeme letenja” pa je na semaforu tako ostao zabilježen broj 10.51 sekundu. Iza njega su završili Saša Stajić sa rezultatom od 8.22 te Ognjen Jevtović sa 7.48.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Svi su oni osigurali put za veliko finale koje će biti održano u tuzlanskoj dvorani Mejdan 8. aprila, gdje će snage odmjeriti sa najboljim “pilotima” čije su letjelice u proteklom periodu također parale zrak sportskih dvorana Mostara, Banje Luke, Tuzle, Sarajeva.

Podsjećamo, kategorija “akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Također, ove godine studenti imaju mogućnost “letačke vještine” dići na novi nivo tako što će instaliranjem aplikacije moći naučiti kako ispravno presaviti papirnate avione, pratiti sve rezultate, ali i takmičiti se u zabavnoj igri koja će im povećati šanse da, ukoliko završe kao nabolje rangirani, osvoje posebno Red Bull Air Race vikend iskustvo zajedno sa pobjednicima u glavne tri kategorije.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu "Šalji piće"

Najbolji će potom dobiti priliku i za veliko svjetsko finale koje će u maju biti održano u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, mjestu poznatom i po tome što čuva eksponate nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Podsjećamo, BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike i to četiri puta, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Sve informacije o takmičenju možete pronaći na paperwings.redbull.com/ba-bs/

Foto: Sulejman Omerbašić

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...