Foto: Prepun Underground: Hip-hop partije poželjele Sarajlije

- Advertisement -

Sinoć se u klubu Underground u Sarajevu desio Red Bull RapLika Hip-Hop night, na kojem su nastupili
Nake, Mak, Shtela, Shtuka, Kontra i mnogi drugi, a za zagrijavanje atmosfere, bitove i after je bio zadužen
DJ Merakoon.

Četvrtak; hip-hop night. Spremam se, a osjećam se kao da je 2009. „Bok, open majk…“. Helem nejse, već dugo se u Sarajevu nije desio hip-hop party. Prije desetak godina su hip hop partiji u Sarajevu bili standardni, ali prije je bilo bolje.

Ulazim u Underground, već skoro puno. Nema slobodnih stolova. Ugodno sam iznenađen, osim zamjerke na cijenu karte od 2 marke. Mislim da je objektivna sarajevska publika spremna dati mnogo više. Ali šta je tu je.

Mlađa raja je došla ranije, ima tu dosta repera, bitmejkera, DJ-eva. Ima tu i nekih starih poznatih faca još iz onog vremena kad je bilo sve puno bolje. Merakoon vrti mjera repčugu, taman za razmjeniti po koju riječ sa dragim ljudima koje ne viđam baš tako često…

PROČITAJTE JOŠ:  Eldin Huseinbegović pred koncerte: Zahvaljujući muzici putujem širom svijeta i upoznajem nove narode i kulture

Tačno u 22, taman kad se okrenula nova tura Red Bulla, na binu je izašao Nake s drugom. Odrokao je samo tri pjesme, po meni prekratko, ali svojih pet minuta slave je iskoristio na najbolji mogući način. Bravo Nake, tako se reprezenta mahala.

„…šaljem zvukove iz fabrike;
Mi smo tu gdje dođeš sa mamom da kupiš patike“

Nakon Naketa, na binu izlaze Mak i Albino. I oni su izašli s drugom. Genijalan nastup Maka, koji je konačno pronašao pravog saradnika. Mak je nešto energičniji MC, dok Albino vrhunski nadopunjuje taj performans svojom statičnošću. Zanimljivo. Muzika odlična. Trebali bi još samo poraditi na repanju i pjevanju uživo. Ali vrijeme je tek pred njima.

A onda… Šta reći a ne obrukati se; Shtela i Shtuka izlaze na binu. Na Shteli se odmah vidjelo da je poželio rokat. Taj čovjek je jednostavno hodajući hip-hop. Kako bi dobro bilo čuti njegov novi album, desetak novih Shtelinih pjesama. Ma volio bih da Shtela pada mjesto kiše. Nadam se da će se natjerati i izbaciti najjaču repčugu. Nadam se… Shtuku je uživo uživanje slušati. Vidi se i na njemu da je poželio.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Svaka čast svima, ali Kontra je sinoć bio jedini pravi reper. Reper iza kojeg je predan rad, iza kojeg su stotine bina; malih, velikih – pred 10 ljudi i pred 10 hiljada. To se jednostavno moglo i čuti i vidjeti. Znao se prilagoditi razglasu i jedini je zvučao kako treba. Ne postoje izlike; imaš pun klub ispred sebe, a Kontra je jedini uspio napraviti atmosferu i dići publiku na noge.

Sve u svemu, vrhunska noć iza nas. Ono što je najbitnije je da je Sarajevo spremno i željno (možda čak hip-hop zaslužuje i subotu???), a na reperima je da vježbaju, predano rade, snimaju i uživo prave vrhunsku atmosferu. Jer Red Bull Raplika Hip Hop night se nastavlja. Uskoro više informacija…

Za RedBull.ba pisao: Stihomir Klepić

Fotografije: Jasmin Agović

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...