Foto: Red Bull Paper Wings održan u Mostaru

- Advertisement -

Nakon Banja Luke i Tuzle, najbolji piloti papirnatih aviona u srijedu su odmjerili snage i u Mostaru.

Kartu za bh. finale studentskog takmičenja Red Bull Paper Wings koje se biti održano krajem marta tako su osigurali Matej Perić (10.9 sekundi), Jovica Kozlica (7 sekundi) i Grgur Ćorić (6.2 sekunde) u disciplini „najduže vrijeme letenja“, dok su „najveću udaljenost“ postigle letjelice Jovice Kozlice (37,8 metara), Mate Perice (36,2 metra) te Ivana Barce (29,6 metara).

Jovica Kozlica je na takmičenje u sportskoj dvorani Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru stigao iz Splita. U susjednoj Hrvatskoj je višestruki prvak u bacanju papirnatih aviona, a u Austriji je osvajao drugo i treće mjesto. Iako zaposlen i studira Telekomunikacije, uz sve obaveze ipak je odlučio doći u BiH. Voli druženje i zezanje, pa se rado vraća na ova takmičenja.

Matej Perić dolazi iz Mostara. Tata mu je još dok je bio vrlo mladi dječak napravio prvi papirnati avion i tako je sve počelo. Hobi je sada prerastao u ljubav pa je zbog toga i postao redovni takmičar u bacanju papirnatih aviona.

PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

Mostarac Grgur Ćorić studira Kineziologiju na Sveučilištu u Mostaru. Ljubav prema avionima gaji još od malih nogu kada mu je, kako kaže, san bio da jednog dana postane pilot. Tata ga je učio da pravi papirnate, a on je kasnije nastavio praviti makete aviona.

Ivan Barbarić je njegov fakultetski kolega i dolazi iz Žepča. Nakon što je bacio prvi papirnati avion koji je odletio prilično daleko, odlučio se prijaviti na takmičenje. Bez obzira na ostvareni rezultat kaže da se odlično zabavio i definitivno očekuje dosta od državnog finala.

Takmičenje se nastavlja u Sarajevu 14. marta (Sportska dvorana Grbavica). Slijedi potom Istočno Sarajevo 21.3. 2019. (Sportska dvorana Peki, Pale) nakon čega će biti poznati svi bh. finalisti.

Kategorija “akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Drago mi je što sam gost na pjesmi "Žurim", svi živimo rock'n'roll

Također, ove godine studenti imaju mogućnost “letačke vještine” dići na novi nivo tako što će instaliranjem aplikacije moći naučiti kako ispravno presaviti papirnate avione, pratiti sve rezultate, ali i takmičiti se u zabavnoj igri koja će im povećati šanse da, ukoliko završe kao nabolje rangirani, osvoje posebno Red Bull Air Race vikend iskustvo zajedno sa pobjednicima u glavne tri kategorije.

Najbolji će potom dobiti priliku i za veliko svjetsko finale koje će u maju biti održano u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, mjestu poznatom i po tome što čuva eksponate nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Podsjećamo, BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike i to četiri puta, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “Najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “Najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Sve informacije o takmičenju možete pronaći na paperwings.redbull.com/ba-bs/

Fotografije: Sulejman Omerbašić

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...