Foto: Red Bull RapLika – Trijumf ženskog hip hop-a

- Advertisement -

Sinoć je u sarajevskom klubu Underground održan četvrti po redu Red Bull Hip Hop night. Nakon Helem Nejse, Marčela, Frenkija, Kontre, Indiga i mnogih drugih bosanskih hip hop izvođača vrijeme je bilo da ovaj serijal ugosti tri ženske hip hop umjetnice.

Tako je nakon duge muzičke pauze pred sarajevsku publiku izašla Maysia koja je za uvod izvela akapelu nakon koje su uslijedili pjesme „Apetiser“ i zadnji single „Don’t need a thinker“.

Ljubitelji domaće hip hop muzike Maju poznaju još iz ranih dvijehiljaditih kada je nastupala u sarajevskom sastavu Saga Nostra. Iako Maysia iza sebe ima dužu pauzu i kako je sama rekla, na binu nije zakoračila skoro petnaest godina to se sinoć nije primijetilo. Njen nastup je bio suveren i sa velikom dozom samopouzdanja. Publika je nakon prvih taktova shvatila da na bini stoji talentovana i profesionalna muzičarka. Maja se za kraj zahvalila publici i najavila preostale dvije gošće iz Belgije.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pjevačica Sabina Dodik: Zeničanka koja svira klavir i violinu oduševila obradom hita Šemse Suljaković

Na binu je izašla vesela i jako raspoložena Nephtys koja se kratko predstavila i sa baladom nastup otvorila sa baladom. Nephtys je bila pomalo iznenađena vidjevši da grupa djevojaka u publici sa njom uglas pjeva njene tekstove, ali Sarajevska publika na koncert je došla pripremljena. U svim njenim pjesmama, koje su primjese soula, rnb-a i hip hop-a,  Nepthys je naglašavali bitnost borbe žena za svoja prava, a najveći aplauz je dobila nakon što je izvela najpopularniju pjesmu „Sista’s be ballin“.

Nakon Nepthys na binu izlazi i posljednja gošća iz Brisela Gloria Boateng. Kao i kod Nephtys, Glorijini tekstove također podcrtavaju bitnost feminizma i borbe za prava žena, ali ovaj put za mikrofonom je energična djevojka praćena klasičnim boom bap beatovima. Gloria Boateng je njenim plesom i pokretima pokrenula kompletan Underground a najviše buke izazvale su pjesme „Kumasi“ i „Languages“.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajram Šerif Mubarek Olsun

Poslije jednosatnog nastupa dama uslijedio je open mic na koji su se ovaj put prijavili Floutajm ekipa iz Tuzle te stari poznanici Shizi MC, Adi i Drama Fernandez. Brojne goste je prije i nakon fantastičnih nastupa zabavljao uvijek raspoloženi DJ Soul koji je sa ekipom u ponoć dočekao i svoj rođendan. Sarajevska publika je još jednom mogla uživati u uspješnom Hip Hop nightu i može se zaključiti da je ovaj event bio trijumf ženskih MC-va.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...