Foto: Takmičenje Red Bull Paper Wings održano i u Sarajevu

- Advertisement -

U četvrtak je u sportskoj dvorani u sarajevskom naselju Grbavica nastavljeno studentsko takmičenje u bacanju papirnatih aviona pa je nakon Banje Luke, Tuzle i Mostara, i Sarajevo dobilo finaliste Red Bull Paper Wings nacionalnog prvenstva.

Papirnati avion kojeg je napravio Dino Gledo bio je najbolji u disciplini “najveća udaljenost”. Letio je 29.66 metara, dok je odmah za njim bio avion Age Kurtića sa 29.65 metara. Letjelica Mersudina Čorbića završila je na trećem mjestu sa letom dužine 25.38 metara.

U disciplini najduže vrijeme letenja najboljom se pokazala papirnata letjelica Anesa Džehverovića sa 11.90 sekundi, zatim Mersudina Čorbića (7,50 sekundi) te Kenana Ahmetspahića (7,15 sekundi).

Dino Gledo ima 32 godine i dolazi iz Olova. Završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja. Sada je professor koji se bavi još i grafičkim dizajnom. Osim što je majstor taekwondoa, od studenstkih dana zanima se i za papirnate avione. Do sada je učestvovao dva puta, ali je gubio u finalu. Kaže da ove godine očekuje pobjedu i put na svjetsko finale u Austriju.

PROČITAJTE JOŠ:  Eldin Huseinbegović pred koncerte: Zahvaljujući muzici putujem širom svijeta i upoznajem nove narode i kulture

Anes Džehverović ima 23 i studira fiziku prema kojoj, uz aerodinamiku, gaji posebnu ljubav. Kaže da je od malih nogu volio praviti, ali i testirati razne stvari koje je konstruisao. Avion s kojim se takmičio u Sarajevu prethodno je testirao tri dana i nije bio zadovoljan, kako kaže, sve do posljednjeg trenutka. Dobro se na kraju pokazao pa je i Džehverović mogao odahnuti. Zadovoljan je ostvarenim rezultatom, ali bi, kako ističe, volio da je teren bio ipak malo duži.

Student mašinstva Mersudin Čorbić, ekonomije Kenan Ahmetspahić te arhitekture Ago Kurtić, došli su da se dobro zabave i druže sa kolegama sa drugih fakulteta, a kako kažu, ako se pobjeda i dogodi, svakako je dobro došla.

Takmičenje se nastavlja u Istočnom Sarajevu 21.3. 2019. (Sportska dvorana Peki, Pale) nakon čega će biti poznati svi bh. finalisti.

Kategorija “akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Grupa ZAR 15. aprila predstavlja pjesmu "Žurim" na kojoj su ugostili legendarnog Brunu Langera

Također, ove godine studenti imaju mogućnost “letačke vještine” dići na novi nivo tako što će instaliranjem aplikacije moći naučiti kako ispravno presaviti papirnate avione, pratiti sve rezultate, ali i takmičiti se u zabavnoj igri koja će im povećati šanse da, ukoliko završe kao nabolje rangirani, osvoje posebno Red Bull Air Race vikend iskustvo zajedno sa pobjednicima u glavne tri kategorije.

Najbolji će potom dobiti priliku i za veliko svjetsko finale koje će u maju biti održano u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, mjestu poznatom i po tome što čuva eksponate nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Podsjećamo, BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike i to četiri puta, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Sve informacije o takmičenju možete pronaći na paperwings.redbull.com/ba-bs/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...