Freestyle repanje: Otvorene prijave za Red Bull RapLiku 2019

- Advertisement -

Najveće regionalno takmičenje u freestyle repanju, Red Bull RapLika, i ove godine se vraća i postavlja izazov pred MC-ijeve iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Takmičenje najavljuje vruću jesen na hip hop sceni u regiji, a prijave počinju uskoro u sve tri zemlje.

Poklonike rap muzike u regiji obradovaće vijest da uskoro stiže Red Bull RapLika 2019, najnovije izdanje takmičenja u repanju ‘slobodnim stilom’, koje je u proteklih nekoliko godina steklo veliku popularnost među fanovima hip hopa na našim prostorima.

U ovom takmičenju, MC-ijevi se suočavaju u verbalnom dvoboju jedan-na-jedan (battle), u kojem svog protivnika trebaju poraziti improvizovanim rimama smišljenim na licu mjesta. Cilj je nadmašiti suparnika duhovitim dosjetkama i na njegove riječi uzvratiti što boljom ‘rap replikom’.

Format takmičenja je ostao isti kao i ranijih godina, a pravo učešća imaju MC-ijevi iz BiH, Hrvatske i Srbije. Oni koji misle da imaju neophodni talenat i vještinu trebaju otići na zvaničnu web stranicu takmičenja (www.redbullraplika.com), registrovati profil (ako ga već nemaju) i snimiti jednominutnu hip hop improvizaciju na zadane riječi.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Laka objavio singl "Mama"

Prijave se u sve tri zemlje otvaraju u ponedjeljak 7. oktobra 2019. godine. MC-ijevi iz BiH mogu se prijaviti do četvrtka 24. oktobra, dok u Hrvatskoj i Srbiji rok za prijave traje do utorka 29. oktobra 2019. godine.

Nakon što žiriji odaberu najbolje prijave, po osam MC-ijeva će učestvovati na državnim finalima (BiH – 2. novembra, Sarajevo; Hrvatska – 8. novembra, Zagreb; Srbija – 9. novembra, Beograd). Pobjednik državnog finala i jedan MC kojeg na osnovu nastupa odabere žiri dobit će priliku da se na regionalnom finalu bore za prestižnu titulu najboljeg freestyle repera u regionu. Pored njih, u regionalnom finalu će se naći branilac titule te jedan MC iz zemalja regiona kojem žiri dodijeli posebnu pozivnicu.

Nakon što je prošle dvije godine održavano u Tuzli, regionalno finale se ove godine seli u Sarajevo. Organizatori su odlučili da domaćinstvo regionalnog finala ove godine pripadne glavnom gradu BiH, a od 2020. će se svake godine održavati u drugoj zemlji. Tako će naredne godine organizaciju regionalnog spektakla dobiti Hrvatska ili Srbija.

PROČITAJTE JOŠ:  Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...

Obračun osam najboljih regionalnih freestylera u Sarajevu zakazan je za subotu 16. novembra 2019. godine, a tačna lokacija će biti poznata uskoro.

Prošlogodišnje regionalno finale na Sonom trgu u Tuzli donijelo je pravi hip hop spektakl, a na kraju je za regionalnog kralja freestyle repanja okrunjen Samuraj Krek, beogradski MC koji je u uzbudljivom finalnom dvoboju nadmašio domaćeg favorita Arota, pobjednika iz 2017. godine.

U prethodnim godinama, Red Bull RapLika je izrasla u snažnu platformu za kreativnu razmjenu na regionalnoj hip hop sceni. Okupila je najbolje hip hop improvizatore iz tri zemlje, a u ulogama sudija, voditelja i izvođača našla su se zvučna imena rapa iz regije: Frenkie, Vojko V, Sajsi MC, Helem Nejse, Koolade, Eufrat (Prti Bee Gee), Edo Maajka, Kendi, Almir (Dubioza kolektiv), Kontra…

Sve informacije i vijesti o državnim finalima dostupne su na www.redbull.ba (za BiH), www.redbull.hr (za Hrvatsku), www.redbull.rs (za Srbiju), te na Facebook profilu i zvaničnoj stranici takmičenja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...