HNK MOSTAR: “Spremni” – prva predstava nakon koronakrize

- Advertisement -

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru premijerno će izvesti predstavu “Spremni” u četvrtak, 25. juna u 20 sati u, poštivajući sve mjere i preporuke nadležnih tijela.

Predstava je nastala prema istoimenom tekstu mlade i nagrađivane hrvatske autorice Kristine Gavran, a režiju potpisuje Jelena Kordić Kuret, priopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u HNK Mostar.

Drama se događa u jednoj obitelji, likovi su arhetipski: Majka, Otac, Sin i Kćer. Ta obitelj živi po filozofiji samodostatnosti, gdje ti nitko drugi ne treba, ili kako Otac u obitelji kaže: “Četiri je mjera u svim kuharicama. Zato naša obitelj broji četiri člana. Mi nikome ništa nismo dužni.” Otac i Majka su puni straha, i tim strahom doslovno hrane svoju djecu.

Jelena Kordić Kuret koja glumi Majku, kazala je kako komad “Spremni”, iako pisan 2012. godine, jako rezonira s današnjim vremenom i krizom koju živimo.

Strah kao sredstvo manipulacije

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

“Gavran se bavi fenomenom straha i onim u što se ta urođena, primarna ljudska emocija pretvara kada se koristi kao sredstvo manipulacije. Pored samog sadržaja jako me je privukla i forma u kojoj Gavran piše. Ona tekst vodi kao antidramu i mišljenja sam da se u takvoj formi dobro može prikazati svijet u kojem živimo. Tako da nam je samim tim odredila pravac kojim trebamo voditi predstavu, što je meni jako uzbudljivo jer jako volim gledati predstave u zakonitostima teatra apsurda”, kazala je Kordić Kuret.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja istaknuo je da se, iako su radili pod posebnim režimom, nisu predali niti odustali. „Dapače, kada je izgledalo da je sve stalo mi smo započeli rad na novoj predstavi koja je nastala s domaćim, HNK snagama predvođenim Jelenom Kordić Kuret i Robertom Peharom te s našim mostarskim prijateljima i suradnicima Daliborom Nikolićem i Andrijanom Zovkom. Posebno nas veseli što u predstavi igraju Anja Kraljević i Dražen Pavlović za koje se nadamo da će jednom, poput Jelene i Roberta, i njih dvoje biti prvaci drame HNK Mostar”, kazao je Vukoja.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Robert Pehar koji glumi Oca, rekao je kako se drama ne bavi samo izvanrednim okolnostima nego prikazuje i na koje načine strah utječe na pojedinca, na obitelj kao nukleus društva te konačno i na samo društvo, odnosno što znači kolektivni strah.

“Ovdje govorimo i o potrebi za manipulacijom drugima pa makar to bili i najbliži te u širem kontekstu za indoktrinacijom osobito starijih ljudi prema mladima”, kazao je Pehar.

Autor glazbe  je producent, kompozitor i glazbenik Andrijan Zovko, dok scenografiju potpisuje Dalibor Nikolić.

Prva i druga repriza predstave bit će odigrane u petak, 26. lipnja, i subotu, 27. lipnja, obje s početkom u 20 sati i s jako ograničenim brojem ulaznica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...