Event & ZabavaKultura

Igranjem klasika na bh. scenama inspirišu se mladi dramski pisci

0
Igranjem klasika na bh. scenama inspirišu se mladi dramski pisci, Life.ba

Na sceni Doma kulture Jajce u utorak je  u okviru Festivala “Pozorišne igre” igrana  predstava ansambla Narodnog pozorišta Tuzla “Mirišu li jorgovani u New Yorku?” Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića.

U predstavi su glumili Adnan Omerović, Marija Novaković, Ivana Perkunić, Elvis Jahić, Dalibor Brkić, Enver Hasić i Edis Žilić.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla  Mirza Ćatibušić istakao je, između ostalog, da se komadi Miodraga Žalice rijetko postavjalju na bh. pozorišne scene.

Tako je Miodrag Žalica autor koji više izvođenja primjera radi ima u Poljskoj nego u Bosni i Hercgovini.

On je istakao da su za bh. pozorišta domaći autor te mladi reditelj i dramarturg “dobitna kombinacija”.

-Ne možemo očekivati novog Žalicu, novog Sušića ali ako ne  podržavamo ono što smo imali ne možemo očekivati ni  nove autore – naveo je Ćatibušić.

Uz osvrte na glumu te predstavu u cjelini koji su bili pohvalni značajan dio razgovora o predstavi  protekao je i u sjećanju na privatna i profesionalna  druženja s Miodragom Žalicom.

LIFE:  Opustite se i nasmijte uz interesantnu NPM-ovu komediju „Šta ćemo sad“

Dubravka Zrnčić –Kulenović osvrnula se na nedolaženje u Jajce onih koji su najodgovorniji da govore o predstavama reditelja i dramaturga istakavši značaj Igara te naglasivši da i sami teatri trebaju pomoći da ova manifestacija opstane i da bude sve bolja. Ona je istakla da  zaposleni u Domu kulture Jajce koliko god se trudili ne mogu praviti Igre bez sardnje sa pozorištima.

– Ove igre su bile teatar mladih stvaralaca, mladi reditelji, dramaturzi, glumci… -rekla je Zrnčić –Kulenović.

Direktorica Doma kulture Smiljka Brtan zahvalila je akterima predstave na dolasku u Jajce i prisustvu na okruglom stolu.

Na programu igara večeras je  predstava “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo), piše Fena.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *