Internacionalni sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Centru Skenderija

- Advertisement -

Sarajevska „Skenderija“ bit će domaćin 33. Internacionalnog sajma knjiga i učila, koji će pod motom “Moć knjige” biti održan od 20. do 25. aprila. Tokom sajamskih dana bit će promovirani autori, izdavačke kuće, biblioteke, počasni gosti sajma, institucije nauke, obrazovanja, umjetnosti i književnosti, a bit će upriličene i radionice i izložbe.

Kako je najavljeno danas na pres-konferenciji, u „Bosanskoj kući“ dvorane “Mirza Delibašić” bit će predstavljeno 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa oko 115 djela u okviru 65 promocija.

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić je kazao da izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma knjiga i učila 2022. Ibrahim Spahić je istakao da su i nove generacije, bez obzira na internet komunikaciju, IT tehnologije, svjesni značenja knjige, prije svega svjesni onoga što je moć knjige.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Laka objavio singl "Mama"

Kao i svake godine na kraju sajma će biti dodijeljene sajamske nagrade u 15 kategorija.

Danas su predstavljeni i članovi stručnog žirija ovogodišnjeg Sajma: predsjednica Sarina Bakić, te članovi Lejla Alimanović i Boris Trapara.

Bakić je navela da će biti dodijeljene nagrade u kategorijama: Umjetnost i arhitektura; Uredništvo; Najbolje oblikovanje knjige; Ilustracija knjige; Najbolji izdavački poduhvat godine; Najbolja promocija djela na sajmu; Najbolji udžbenik za visoko obrazovanje.

Bit će dodjeljene nagrade i za Nauku: društvene i prirodne nauke; Najuspješniju prezentaciju biblioteke na štandu, što je jedna od novina; Najbolju bibliotekarku/bibliotekara.

Tu je i nagrada za Najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu; Izdanja novih medija; Časopise iz književnosti; filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka; Očuvanje i valorizaciju književne baštine; Sistematsko objavljivanje svjetske književnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...

Bakić je napomenula da su, osim kulture čitanja, na ovom sajmu zajedno s organizatorima, odlučili da njeguju i ponovno daju do znanja važnost volonterske kulture.

Najavila je da će na sajmu biti studenti i studentice Fakulteta političkih nauka Univerzitata u Sarajeva, koji će pomagati u aktivnostima na sajmu i biti na usluzi kako organizatorima tako i posjetiocima sajma.

Ibrahim Spahić je najavio da će, osim sajamskih nagrada, biti dodjeljene: Planjaxove nagrade, godišnja nagrada Izdavačke kuće „Bosanska riječ”, te nagrada Međunarodnog centra za mir “Harfa”, povodom 23. aprila – Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Ceremonija svečanog otvaranja sajma bit će održana 20. aprila u dvorani “Mirza Delibašić” – “Bosanska kuća”.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10.00 do 19.00 sati, a ulaz je besplatan.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...