Event & ZabavaKultura

Izložbe u julu: Djela Ive Despić Simonović i Branka Šotre

0

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će tokom jula, uz izložbu “Zanos kistom”, biti izložena djela Ive Despić na izložbi “(NE)SPUTANA” i djela Branka Šotre na izložbi “Branko Šotra 1906-1960”.

(NE)SPUTANA

Nakon izložbe u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH DJELA Ive Despić su izložena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Iva Despić Simonović (Hrastovica kod Petrinje, Hrvatska, 1891 – Sarajevo, BiH, 1961) poznata je danas kao prva školovana skulptorica u Bosni i Hercegovini. Njene skulpture svjedoče o izuzetnom talentu i vještini, ali i njenoj ličnosti – realističnoj, posvećenoj, nježnoj i gracioznoj.

U Umjetničkoj galeriji BiH čuva se mala, ali vrijedna zbirka od 19 skulptura i medaljona Ive Despić, kojom je predstavljen presjek njenog rada od motiva do materijala u kojima je radila. Od 19 navedenih radova samo 2 gipsane biste, zbog oštećenja, neće biti izložene ovom prilikom.

Nazivom izložbe (NE)SPUTANA autorica izložbe, Maja Abdomerović, referira se na jednu od najpoznatijih skulptura Ive Despić “Sputana”, koja se u inventaru Umjetničke galerije BiH vodi i kao „Autoportret“. Kritičari su ovu skulpturu često tako i navodili, aludirajući na umjetnicin osjećaj sputanosti porodicom i sredinom. Izložba će biti otvorena do 8. augusta 2019.

LIFE:  Mostarka s muzičkom karijerom u USA - Zana Messia: Ne znam zašto su mene izabrali za stipendiju, ali to je jedan od najvećih blagoslova

Branko Šotra 1906 – 1960

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine vas poziva da u toku jula posjetite retrospektivnu izložbu radova Branka Šotre pod nazivom “Branko Šotra 1906 – 1960”.

Branko Šotra (Kozice kod Stoca, BiH, 1906 – Stockholm, Švedska, 1960) završio je Kraljevsku umetničku školu u Beogradu 1929. godine. Bavio se slikarstvom, grafikom, duborezom, primijenjenom umjetnošću i likovnom kritikom.

Slikarski opus Branka Šotre na ovoj izložbi predstavljen je sa deset slika, devet ulja na platnu i šperploči  koja se čuvaju u fundusu Umjetničke galerije BiH, kao i jedno ulje koje se nalazi u vlasništvu Muzeja Sarajeva.

Crteži i grafike dominiraju na ovoj  izložbi i unutar njene postavke možemo pratiti razvojni tok ili liniju kojom se grafička umjetnost Branka Šotre razvijala. Izložba i katalog su realizovani u saradnji sa SPKD Prosvjeta Sarajevo.

Facebook komentari


Evropska liga: Sarajevo ponovo može na Celtic

Prethodni članak

Nogometna reprezentacija Alžira novi prvak Afrike

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Event & Zabava