Juniorska balkanska matematička olimpijada od 28. juna do 3. jula u Sarajevu

- Advertisement -

Kanton Sarajevo bit će domaćim Juniorske balkanske matematičke olimpijade od 28. juna do 3. jula, a taj događaj bit će organiziran uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Udruženja matematičara KS.

Predsjednica Udruženja matematičara KS Senada Kalabušić ističe u izjavi za novinare da domaćinstvo takmičenja te vrste znači prepoznatljivost visokog stupnja razvoja matematičkih nauka u Bosni i Hercegovini, od drugih država.

Zahvalna je generalno Vladi KS i ostalima koji su prepoznali značaj rada Udruženja matematičara KS i tog takmičenja kao i činjenicu da je ulaganje u obrazovanje investicija, a nikako trošak.

– Bez njihove pomoć, bilo bi nemoguće organizirati takmičenje. Očekujemo sudionike iz 11 država jugoistočne Evrope, oko 130 takmičara. Svake godine dođu i timovi iz gostujućih država. Nadamo se dobrim rezultatima naše zlatne djece, kao i dosad – naglasila je.

Resorna kantonalna ministrica Naida Hota-Muminović kaže da će u Kanton Sarajevo doći izvrsni osnovci, njihovi roditelji i mentori koji su ih i pripremali za to takmičenje.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

– Tako postajemo centar izvrsnosti, donosimo nove vrijednosti i u naš obrazovni sistem, u svaku školu i u svaku učionicu. Osim i ekonomskih benefita, koje ćemo imati kao Kanton Sarajevo, to će zaista utjecati na vrijednosti u našem obrazovnom sistemu što nam je prioritet i cilj – naglasila je.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić ponosan je zbog prilike da domaćinstvo takmičenju te vrste podržava Vlada Kanton Sarajevo.

– Vlada KS i resorno ministarstvo stavljaju poseban fokus na djecu, mlade i obrazovanje u 2022. godini, a podrška ovom takmičenju je plan aktivnosti i strategija ove vlade – naglasio je.

Ministrica Hota Muminović i Okerić upriličili su danas prijem za nagrađene učenike koji su dosad ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike i s predstavnicima Udruženja matematičara KS. Oni, i mnogi drugi prije njih, pozicionirali su Bosnu i Hercegovinu i Kanton Sarajevo na mapu najtrofejnijih država na takmičenjima u znanju.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Kad će taj kružni?

Tako je učenik prvog razreda Druge gimnazije Sarajevo Benjamin Mujkić sudjelovao tri puta na juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Dosad je osvojio srebrenu medalju, a prošle godine je osvojio zlatnu medalju s maksimalnim brojem bodova. Prošle godine osvojio je i bronzanu medalju na balkanskoj i na internacionalnoj matematičkoj olimpijadi.

Faruk Demirović je učenik devetog razreda Osnovne škole Skender Kulenović, a dosad je ostvario drugo mjesto na federalnom takmičenju iz matematike. Među ostalim, prošle godine takmičio se i iz informatike, došao do državnog nivoa i osvojio drugo mjesto na kantonalnom takmičenju. Raduju se, kazali su, što će BiH i njen glavni grad biti domaćini 26. Juniorske balkanske matematičke olimpijade.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...