Kako učešće na freestyle takmičenju može biti odskočna daska za mlade repere

- Advertisement -

Na velikom regionalnom finalu Red Bull RapLike 2019, u subotu 16. novembra u Sarajevu, na bini će se naći osam mladih MC-ijeva. Njihove dvoboje će suditi poznata imena hip hop scene: Saša (TBF), Frenkie, Kendi, Rade (High5) i Almir (Dubioza kolektiv). Oni će – kao i voditeljski duo iz Helem Nejse – također svojim nastupima podići atmosferu u Zetri, a zanimljivo je da je nekima od njih na početku karijere vjetar u leđa dalo upravo učešće u ovakvim takmičenjima.

U Zetri će se sutra navečer za titulu najboljeg freestylera u regiji boriti osam odabranih MC-ijeva: Tzre, Mleeksa i Usce iz Hrvatske, Bubi, Loco Morrocco i Samuraj Krek iz Srbije, te Nyca i Sokol iz BiH. Umijeće koje prikažu u verbalnim duelima jedan-na-jedan ocjenjivat će žiri sastavljen od etabliranih imena regionalne scene: Saša (TBF), Frenkie, Kendi, Rade Ulica (High5) i Almir (Dubioza kolektiv).

Kako je repanje slobodnim stilom sastavni dio hip hop kulture, mnogi danas etablirani reperi su na svojim počecima odmjeravali snage u improvizaciji i smišljanju rima na licu mjesta. Takav je, primjerice, bio slučaj s voditeljskim dvojcem sutrašnjeg događaja: Stihomir Klepić i Čika Gagara iz benda Helem Nejse su 2012. godine pobijedili na Red Bull MC Battleu (preteča Red Bull RapLike), kada su MC-ijevi nastupali u tandemu.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajram Šerif Mubarek Olsun

Po njihovim riječima, ta pobjeda je bila jako bitna za njihovu karijeru. Donijela im je dosta pozornosti medija i kontakte s bitnim imenima na sceni, te otvorila put brojnim saradnjama.

„To nam je bila velika odskočna daska u karijeri. Dobili smo ogromnu medijsku vidljivost, davali smo intervjue za medije za koje nikad nismo vjerovali da ćemo biti na naslovnim stranama“, kaže Čika Gagara.

„Ostvarili smo kontakt s mnogim reperima na Balkanu. To je jedinstvena prilika da stvorite kontakte sa beatmakerima, producentima, drugim reperima i dobra prilika za saradnju s njima“, dodaje Stihomir.

Slično iskustvo ima i Kontra, koji je također učestvovao na Red Bull MC Battleu, ali 2011. godine. Zanimljivo je da je kao član žirija njegove nastupe tada ocjenjivao Frenkie, s kojim Kontra danas sarađuje i – zajedno s Indigom – već imaju tri zajednička albuma iza sebe. Oni će upravo sutra u Zetri premijerno izvesti prvi singl sa svog nadolazećeg albuma „20/20“, snimanog u Los Angelesu.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

On smatra da nastupi na ovakvim takmičenjima mogu znatno pomoći mladim MC-ijevima da razbiju tremu i strah od nastupa pred velikim brojem gledalaca, te sagledaju vlastite mogućnosti.

„Sjećam se da sam imao ogromnu tremu. To je bilo jedno potpuno novo iskustvo jer ti daje određeni adrenalin. Kada sam kasnije gledao snimke, nisam mogao da vjerujem da nešto tako izlazi iz mene i da sam sposoban da na licu mjesta to smislim“, prisjeća se Kontra.

Ipak, možda najvažniji aspekt ovakvih takmičenja jeste povezivanje scene i muzičara iz regije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...