Event & Zabava

Koncert u Travniku: Mara 19. 10. u rodnoj kući Ive Andrića

0

Mostarski kantautor Sanel Marić Mara nastupit će u subotu 19. listopada u Travniku u Otvorenom Književnom atelieru u Rodnoj kući Ive Andrića.

Koncert u Travniku: Mara 19. 10. u rodnoj kući Ive Andrića, Life.ba

Akustični koncert pod nazivom ‘Mara pjeva bosanskohercegovačke pjesnike’ održat će se u okviru Kulturne manifestacije Andrićevi dani 2019., a ujedno će to biti promocija Marinog posljednjeg singla urađenog upravo po tekstu našeg nobelovca Ive Andrića. Riječ je o pjesmi ‘Pismo nikome’ urađenoj po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, koju su Mara i bend pod producentskom palicom Đanija Pervana prije nekoliko mjeseci snimili u mostarskom Pavarotti centru. Ono što je mostarskog kantautora posebno privuklo u Andrićevom tekstu jeste činjenica da poezija napisana davne 1940. savršeno oslikava stanje u kojem danas živimo.

Osim Andrićevog ‘Pisma nikome’, Mara će na koncertu odsvirati i otpjevati i pjesme sa svojim prethodnih albuma među kojima će biti i tekstovi velikana bh. poezije poput Maka Dizdara, Alekse Šantića, Avde Hasanbegova Karabegovića, Safvet Bega Bašagića, Antuna Branka Šimića, ali i novog vala mladih pjesnika poput Marka Tomaša, Mehmeda Begića, Gorana Karanovića i Nedima Ćišića.

LIFE:  Dance challange: Bh. i regionalna prvakinja poziva na ples

Inače, pjesma ‘Pismo nikome’, uvrštena je u program svečanosti uručenja ‘Andrićeve nagrade’ koja se 10. listopada u organizaciji Zadužbine Ive Andrića održava u Beogradu, što je za ekipu koja je radila na pjesmi velika čast. Na komponiranju Andrićeve poezije uz Maru su radili Dario Lukić (klavir), Marko Jakovljević (bass), Jasmir Sljepčević (bubanj), Martin Hausler (klarinet), Đani Pervan (producent). Lyric Video je uradio redatelj Amir Grabus.

Na koncertu u Travniku uz Maru će nastupiti Dario Lukić na klaviru. Bit će to akustična, minimalistička verzija autorovog dosadašnjeg opusa koji se može opisati kao melankolični pop rock izričaj kojim je Mara sa svojom ekipom udahnuo novi život nekim starim, gotovo zaboravljenim bh. pjesnicima.

Iza Mare su dosad četiri albuma, Kroz, Funkcija života u e – molu, Vasduh i Kovilje. Svaki je posebna priča ispričana na svoj način, takoreći konceptualan. Baš kao što je i posljednji singl ‘Pismo nikome’.

Na slijedećem linku možete poslušati i preuzeti ‘Pismo nikome’:

https://drive.google.com/file/d/14Zmojx6VZhH3VM8nTY5L_TP5IlMVHRxK/view?usp=drivesdk

Na slijedećem linku možete pogledati Lyric video:

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *