Koncertom Gudačkog orkestra Muzičke akademije otvorene 24. ‘Baščaršijske noći’

- Advertisement -

Koncertom Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u Bosanskom kulturnom centru (BKC) večeras je svečano otvoren šarolik kulturno-umjetnički program 24. festivala “Baščaršijske noći”.

Publici su se predstavili profesori, bivši i trenutni studenti Muzičke akademije izvodeći djela koja su komponirali veliki svjetski autori kao što su Gustav Holst St. Paul, Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach/Hanan Hadžajlić i Petar Iljič Čajkovski.

Tokom ove tradicionalne sarajevske manifestacije koji će trajati od 1. do 31. jula, bit će upriličeno 26 programa u kojima će učestvovati internacionalni izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Indonezije i Irana.

PROČITAJTE JOŠ:  Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti – klasična, pop, rock muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, likovne izložbe i izložbe kaligrafskih djela, te različiti muzičko-scenski programi za djecu.

Kako su istaknuli na otvaranju organizatori ovog 24. izdanja “Baščaršijskih noći”, namjera je da festival omogući da Sarajevo svakoga jula bude centar umjetnosti prepoznatljiv po ovom festivalu.

PROČITAJTE JOŠ:  Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...

Pozdravivši okupljene direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo Edin Urjan Kukavica otvorio je ovogodišnji Festival kazavši da mala skupina entuzijasta posljednje tri godine nastoji osigurati najbolji program građanima Sarajeva, ali i učiniti BKC ponovo bosanskim, prenosi Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...