Međunarodni filmski festival Karlovy Vary seli u kina

- Advertisement -

Međunarodni filmski festival Karlovy Vary, jedan od najstarijih festivala na svijetu, koji je ove godine trebao biti održan od 3. do 11. jula, ali je otkazan zbog pandemije koronavirusa, premješten je u kina diljem Češke i na njemu će biti prikazati odabrani naslovi.

U sklopu KVIFF at Your Cinema, što je inače naziv post-festivalske filmske serije koja se održava na sličan način, organizatori su odlučili prikazati 16 filmova u 96 kino dvorana u ukupno 80 gradova i to u periodu od devet dana.

Svaki film bit će prikazan samo jednom u svakom kinu s tim da će projekcija biti održana u isto vrijeme u svim kinima, a svaki od filmova prije same će projekcije biti predstavljen s važnim informacijama.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

„Zbog situacije u kojoj se nalazimo gledatelji ne mogu posjetiti grad Karlovy Vary pa smo odlučili barem djelić Festivala dovesti k njima. To je naš način na koji želimo zahvaliti posjetiteljima, gostima i filmskim entuzijastima koji svake godine naprave odličnu festivalsku atmosferu u Varyma“, kazao je predsjednik festivala Jiří Bartoška.

Dodao je i da su mnogi producenti i distributeri odgodili premijere svojih filmova te će zbog toga KVIFF at Your Cinema javnosti dati mogućnost novih sadržaja u ovo neobično vrijeme. Neki od naslova su evropske premijere hvaljenih filmova sa Sundancea: „Luxor“ rediteljice Zeine Durra u kojoj glavnu ulogu ima Andrea Riseborough, Fernanda Valadez sa svojom debitantskom dugometražnom dramom „Identifying Features“, te dokumentarac „The Mole Agent“ rediteljice i scenaristice Maite Alberdi.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše pripadnicama ljepšeg spola za Dan žena poklonio novu pjesmu

Osim njih, bit će prikazane i humorna drama „Babyteeth“ Shannon Murphy, akcijska drama „Proxima“ Alice Winocour, muzička drama „Ema“ Pabla Larraína, drama „Mogul Mowgli“ Bassama Tariqa, te još jedna drama „Honey Boy“ Alme Har’el.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...