Event & ZabavaKultura

Mijatović: Svi imamo puno toga za naučiti iz ‘Ježeve kućice’

0
Mijatović: Svi imamo puno toga za naučiti iz ‘Ježeve kućice’, Life.ba

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) u Zenici prvi će put u nedjelju, 8. decembra izvesti predstavu “Ježeva kućica”, ujedno i jedinu premijeru u okviru 5. internacionalnog festivala edukacijskog teatra Zenica 2019 (IFET), koji je počeo 30. novembra a bit će završen 9. decembra.

Bit će to četvrta premijera u ovoj 70. sezoni BNP-a koju su realizirali s dramskim studijem Kulturno sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

– Ovom predstavom poručujemo da smo nosioci poruke i da trebamo voljeti svoj dom, bez obzira gdje se on nalazi. Jer to je nešto gdje smo uvijek zaštićeni – kazala je na današnjoj pres-konferenciji Anđela Ilić, kojoj je, kakao je istakla, pripala čast da glumi glavnu ulogu Ježurka Ježića.

Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Miroljub Mijatović, koji je i režiser i dramaturg tog mjuzikla, ustvrdio je da je to interkulturalna predstava iz koje imamo svi puno toga za naučiti.

LIFE:  [foto] BiH: Jablaničko jezero puno kupača

– I sam njen autor Branko Ćopić u napomeni je stavio da je ovo priča za djecu i osjetljive – istaknuo je on.

Mijatović je naveo da će mujzikl biti i perjanica BNP-a koji slavi 70. godišnjicu pa je i predstava za njih dodatno značajna jer je napisana prije 70 godina, a i zato što je njen autor bh. pisac Ćopić.

Najavio je da će tokom decembra predstava imati premijere u Kaknju 28. decembra i Zavidovićima 19. decembra te u Visokom.

– Zadovoljstvo je da u Zeničko-dobojskom kantonu imamo ovakvu saradnju, što je i prirodno te što je i zabilježeno u Strategiji razvoja kulture ZDK – kazao je direktor KSC Kakanj Mirza Mušija, napomenuvši i da njihov Dramski studio, koji je i nastao u saradnji s BNP-om, ove godine slavi 20. godišnjicu.

U predstavi, osim Anđele Ilić, igraju i Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *