Event & ZabavaKultura

Mostarska liska 2020. od 25. do 30. septembra

0
Mostarska liska 2020. od 25. do 30. septembra, Life.ba
  1. međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2020“ koji se trebao održati u aprilu, ali je odgođen zbog tada proglašene pandemije virusa COVID-19, bit će održan od 25. – 30. septembra ove godine.

Kako je priopćeno iz Narodnog pozorišta Mostar, s obzirom da je Vlada Federacije BiH ukinula stanje prirodne nesreće, rukovodstvo ovog pozorišta je procijenilo da su omogućeni uslovi za nastavak priprema, organizacije i realizacije Festivala uz sve mjere zaštite i prevencije.

S namjerom da podrže domaću produkciju te istovremeno smanje rizike koji sa sobom nosi dolazak umjetnika iz drugih država, Narodno pozorište Mostar je odlučilo izvršiti reselekciju predstava, te će ovogodišnji program festivala biti okrenut bosanskohercegovačkoj produkciji i pozorištima.

Festival će biti otvoren u petak, 25. septembra u 20 sati predstavom “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naredne večeri, 26. septembra na repertoaru je predstava „Istina“ Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića. Predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta jazavac iz Banja Luke.

LIFE:  Ogenj se popeli stepenicu više s novim studijskim albumom "Si kak jen"!

U nedjelju,  27. septembra gledamo predstavu „Identitluk“ nastalu prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena ukoprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak, 28. septembra, rezervisan je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu „Putovanje“ Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (29. septembra) uživamo u izvedbi predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti  zatvoren 30. septembra, ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi „Čorba od kanarinca“ autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Pored takmičarskog, Festival će i ove godine imati značajan dio pratećih sadržaja koji će biti objavljeni neposredno prije početka Festivala.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *