Muzički spektakl: Red Bull Symphonic ove godine još ambiciozniji

- Advertisement -

Drugo bh. izdanje projekta Red Bull Symphonic, zakazano za srijedu 15. juna u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, donosi niz novina i obećava spektakularno muzičko iskustvo.

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, neka od najpoznatijih imena domaćeg hip hopa predstavit će svoje najveće hitove u sasvim novom ruhu. Helem Nejse, Frenkie, Kontra i Indigo će uz pratnju Sarajevske filharmonije publici pružiti priliku da čuje i vidi plodove nesvakidašnje saradnje hip hop izvođača i klasičnog orkestra.

Red Bull Symphonic začet je 2020. godine u Beču, kada je u kultnom Wiener Konzerthausu kompozicije drum’n’bass dvojca Camo & Krooked izvodio 74-člani orkestar Maxa Steinera, uz ravnanje svjetski poznatog kompozitora i dirigenta Christiana Kolonovitsa.

Čast da realizuje drugo izdanje Red Bull Symphonica u svijetu pripala je Bosni i Hercegovini, odnosno poznatom bh. producentu Indigu, koji je prošle godine uz 18-člani gudački orkestar Victoria String Orchestra u sarajevskom Domu mladih izveo kompozicije sa svog solo prvijenca „Victoria“.

No, drugi Red Bull Symphonic u našoj zemlji bitno će se razlikovati od prvog.

„Projekat je ove godine znatno veći i ambiciozniji, i po samom broju muzičara, i po cijeloj produkciji, tako da je – prvenstveno nama koji nismo dio filharmonije – ovo najveći izazov u dosadašnjim karijerama“, izjavio je Indigo.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Zeničanin Irdin Dinči ima novi hit: Svi hvale “Prašnjave ormare”

Dok je Indigove kompozicije prošle godine izvodio 18-člani gudački orkestar, iza izvođača će 15. juna u Narodnom pozorištu stajati Sarajevska filharmonija sa 47 muzičara.

Trajanje i karakter koncerta takođe se razlikuju: prošle godine repertoar sa Indigovim instrumentalnim kompozicijama bio je dug oko 20 minuta, a sada gledaoce očekuje cjelovečernji program u trajanju od 90 minuta, sastavljen od najvećih hitova Helem Nejse, Frenkieja, Kontre i Indiga.

No, ključni detalj za atmosferu predstavljat će upravo prisustvo gledalaca, kojih zbog epidemioloških mjera prošle godine u Domu mladih nije bilo.

„Po meni, najveća razlika u odnosu na prošlogodisnji Red Bull Symphonic je činjenica da ćemo imati publiku, zbog čega imamo i veću motivaciju da projekat podignemo na viši nivo. Ovaj put imamo dosta više sadržaja, koji uključuje nastupe Frenkija, Kontre i Helem Nejse, a uz to nastupamo sa Sarajevskom filharmonijom u kompletnom sastavu“, kaže glavni protagonista prvog bh. Red Bull Symphonica.

Ulaznice su u prodaji od prošlog petka, a koliko je zanimanje publike za ovaj event govori podatak da ih je ostalo još svega 80. Preostale ulaznice po cijeni od 20 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, koja radi dvokratno: od 9 do 11:30 sati, te od 15:30 do 19:30.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Irdin Dinči u četvrtak predstavlja "Prašnjave ormare", pjesmu radio tvorac hitova za Sinana i Džeja

Cijeli projekat se radi u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Sarajevo i uz učešće Sarajevske filharmonije, što obećava jedinstven audiovizuelni spektakl.

Red Bull Symphonic, kao projekat koji omogućava realizaciju novih, izuzetnih muzičkih doživljaja i ideja, zaživio je kao ideja: već je održano nekoliko izdanja u više zemalja, a u pripremi su i nova.

Početkom ove godine u bečkom Wiener Konzerthausu, na Red Bull Symphonicu je nastupio austrijski bend Seiler & Speer, takođe uz orkestar Maxa Steinera i dirigenta Christiana Kolonovitsa. Zbog velike potražnje za ulaznicama, umjesto jednog održana su tri rasprodana koncerta.

U novembru prošle godine, na Red Bull Symphonicu u Luzernu nastupila je Loredana, kosovska pjevačica i reperica sa švicarskom adresom, a krajem juna u Brisbaneu će svoje pjesme uz pratnju simfonijskog orkestra iz Queenslanda izvesti australska hip hop zvijezda Lisi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Kad se jedna vrata zatvore druga se otvore: Ne osvrći se

Ponekad ti Milostivi zatvori neka vrata jer je vrijeme...

(VIDEO) Laka objavio singl “Mama”

Nakon što je Elvir Laković i njegov bend Laka...

Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana svečano su ukrašeni...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

(VIDEO) Adi Šoše pripadnicama ljepšeg spola za Dan žena poklonio novu pjesmu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...