Muzika

30 godina od debitantskog albuma – Lenny Kravitz: Oduvijek se radilo o ljubavi i ljudskosti

0

Rocker Lenny Kravitz slavi trideset godina od debitantskog albuma ‘Let Love Rule’ iz 1989. godine.

Od tada pa do danas Lenny je ‘sastavio’ impresivan životopis u kojem između ostalog stoje upisana i četiri uzastopna Grammyja za najbolju mušku rock vokalnu izvedbu (od 1999. do 2002.). Kravitz inače u toj kategoriji ima više Grammyja nego bilo tko drugi. Prodao je više od 40 milijuna albuma, usput se baveći svačim, od glume do mode, ali prioritetno muzikom.

Sanjao novi album

Njegov posljednji studijski album ‘Raise Vibration’ objavljen je krajem prošle godine, a Kravitz je jučer američkim medijima ispričao da je taj album nastao na nešto drugačiji način nego svi dotadašnji. Naime, Kravitz je sanjao svih 12 pjesama s novog albuma i prenio ih u stvarnost.

– Čitavu karijeru sanjao sam o muzici, ali nikad nisam sanjao cijeli album. Dakle, smatram da je to bio pravi dar za mene, koji sam na kraju pustio ‘na slobodu’. Nije postojao nikakav plan za ovaj album. Stvarno se je radilo o tome da jednostavno pustim sve ono što je htjelo izaći iz mene. I to se i dogodilo. Stvaranje ‘Raise Vibration’ bilo je predivno iskustvo za mene, objasnio je Kravitz.

Popularni umjetnik nikad se nije plašio obratiti svijetu svojom muzikom. Neka vlada ljubav jednostavan je naziv prvog albuma koji je, kako kaže Kravitz, jednostavan zahtjev da se svijet učini boljim mjestom. Na posljednjem albumu se nalazi pjesma koja je zove ‘Dosta je’, a bavi se temama poput policijskih pucnjava i brutalnosti, odnosima na Bliskom istoku i još mnogim stvarima koje se prepoznaju u toj pjesmi.

– Da ste me pitali prije 30 godina šta mislim u kakvom će stanju danas biti svijet, rekao bih mislio da ćemo biti na puno boljem mjestu nego tada, na mnogo naprednijem mjestu i na mnogo evoluiranijem mjestu kao ljudi. Zanimljivo, šokantno i tužno je da se dogodilo potpuno suprotno, rekao je Kravitz.

LIFE:  [Life love] 10 ljubavnih pjesama za romantiku u izolaciji

-Album ‘Raise Vibration’ odraz je života, mog duha, mojih pogleda na svijet. Osobni život, ljubav, politika … Živimo u vrlo teškim vremenima, vrlo zanimljivim, vrlo zastrašujućim vremenima, kazao je Kravitz.

Rad s Princeom 

Kravitz je tijekom godina imao luksuz rada i upoznavanja Princea. S izuzetkom simfonijskih elemenata na posljednjem albumu, Kravitz je svirao svaki instrument na “Raise Vibration”, uključujući jednu od Prinčevih gitara, a duh njegovog prijatelja može se osjetiti na snimku.

Pored njegove glazbe, jedan od Prinčevih najznačajnijih doprinosa svijetu bila je njegova sposobnost da različitost postane svakodnevnica. Drugačiji izgled, drugačiji stil odijevanja, govor, djelovanje, sviranje… Kravitz je po autentičnosti imao sličan put.

-Oduvijek sam bio drukčiji. Od trenutka kad sam se rodio, nisu znali što bi sa mnom. Nisam se uklapao u ‘gabarite’. Bio sam crn i bio sam bijelac. Kršćanin sam i Židov. Odrastao sam između bogatih i siromašnih. Moj život je bio u kontrastu, objasnio je Kravitz.

-Ono što je bilo predivno jest da su me ohrabrili da budem ono što jesam – od svojih roditelja, od djeda, od ljudi koji su imali sličan životni put. Dakle, to je sve što znam. Znači, on je bio potvrda toga, rekao je Kravitz za Princea.

Trideset godina od prvog albuma Lenny ima istu poruku za svijet.

-Zanimljivo se osvrnuti unatrag 30 godina i pogledati. Od ‘Let Love Rule’ do ‘Raise Vibration’. Može se reći da je knjiga završena. I da cijelo vrijeme ima istu poruku. Oduvijek se radilo o ljubavi i ljudskosti, jedinstvu i jednakosti i duhovnosti, objasnio je Lenny Kravitz.

Facebook komentari


Želite do bolje forme? Prvo se motivirajte i pokrenite…

Previous article

Video: Dudić obećava bolje igre Veleža

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Muzika