Event & ZabavaMuzika

Foto: Billain predstavio album Nomad's revenge

0

Samostalni album Adisa Kutkuta Billaina “Nomadʼs revenge” je doživio bh. premijeru u kinu Meeting Point.

Riječ je o prvom bh sci-fi albumu koji je u potpunosti multimedijalan, u kojem se organski prožimaju muzika, ilustracija i video.

Narativ je ispričan putem  elektronske muzike koja ima i elemente radiodrame, dok je vizuelni segment kombinacija stripa, animacije i filma.

Autor projekta i albuma, Billain, tokom dvadeset trogodišnje karijere ima bogat opus diskografije sa preko 30 izdavačkih kuca u cijelom svijetu, a samo neke od njih su Owsla za Skrillexa US, Kaizan u Japanu, Bad Taste u Britaniji, Renraku u Americi.

Poznat je kao muzički kompozitor i dizajner zvuka za Hollywoodske filmove Pacific Rim i Hunter Killer.

Radio je kao dizajner zvuka i muzike za najveće svjetske brandove Apple, Chase bank, Gatorade, Nike, Adidas, Motorola, NBC i Verizon pod krovom firme Qdepartment u New Yorku.

Izumitelj je prvog virtual reality youtube kanala na svijetu pod nazivom “Terminal”. Lokalno je djelovao kao muzički producent nekoliko albuma Ede Maajke i Frenkija kao i mnogobrojnih singlova za interpretatore: Božu Vreću, VH band, Helem Nejse, HighTime, Kontru, Capital City Crew.

“Kada je u pitanju moja muzika, najprije sam prošao techno fazu. Nakon preko 300 traka prešao sam na hip hop instrumentale, uradio ih preko 1.000. Uslijedila je drum’n’base faza za koju se čini da i sad dominira u mom izrazu iako je on danas akumulacija svega što sam do sada radio u muzičkom smislu. Sci-fi je to što povezuje kompletnu priču i daje mi  umjetničku slobodu”, istako je Billain.  

Ilustrator glavnog covera albuma je Enis Čišić, poznat po svojim radovima na stripovima u Marvelu, a za finalni izgled protagonista zaslužan je ilustrator Fidel Nadarević.

“Album predstavlja sinergiju svega do sada urađenog u suradnji sa Čišićem. Enis i ja smo još 2012. sa Colosusom uspostavili žestok tempo saradnje. Počeli smo se nadopunjavati na pričama. Postepeno smo pronalazili svoje protagoniste. Za ovaj album napisao sam oko 12 poglavlja koja objašnjavaju kako naši protagonisti prolaze kroz različite ere u univerzumu. To je nelinearni sci-fi”, dodao je autor. 

LIFE:  Hip hop takmičenje: Poznati su učesnici bh. finala Red Bull RapLike 2019

Sastavni dio albuma, ujedno i novitet, je RHPEM tehnika-Billainov audio izum za narativ, kojim se umjetnik služi da zvukom jasno definiše radnju na principima pasivne eholokacije. Tehnika je prvi put prezentirana u sklopu manifestacije Dani arhitekture 2019., u kojim Billain učestvuje u organizaciji kao zvučni  i muzički producent svake godine sa velikom mapping projekcijom na fasadama građevina, a reprezentirali su je: Misteriozna “kocka” kao neizostavni dio njegove naučnofantastične priče i “Ion Heavens” prostorija koja je Historijski muzej ispunila suhim ledom i kompleksnim matematičkim nebulama u kolaboraciji sa FL studio timom.

Uvijek jedinstvene nebule koje se ne ponavljaju, stopile su se u vanvremensku prostoriju u kojoj su posjetitelji mogli da iskuse dio priče sa albuma u obliku radio drame dva protagonista.

Nomad's revenge album je 12. jula doživio svjetsku premijeru na “Renraku global media”, prestižnom američkom labelu najmodernije elektronske muzike, a karakterišu ga  i mnogobrojni gosti iz oblasti muzike, glume, ilustracije, 3d dizajna, 2d i 3d animacije, vizualnog programskog jezika i fotografije od kojih istaknuti Orifice Vulgatron, član Foreign Beggars-a koji su najveća hiphop grupa Velike Britanije.

Druga kolaboracija je sa Vorso-om mladim inovativnim producentom također iz Britanije. Za radio dramu i filmske scene u audio formatu na albumu gostuje Mj Noble, američka glumica i pjevačica iz Los Angelesa.

Facebook komentari


Vukas najavljuje maksimalnu ozbiljnost Zrinjskog protiv Akademije Pandev

Previous article

Boris Lalić: Bosanski hip hop je jedna od pozitivnijih pojava u našem društvu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *